Директорът на ДЮШ на Левски Даниел Боримиров даде пресконференция, на която разкри концепцията си за развитието на синята школа. Той призна, че от Левски ще използват методи на работа от някои от най-добрите школи в целия свят, в това число на отбори като Аякс, Барселона, Байерн и др.

Боримиров призна, че целта е момчетата от школата да влизат достатъчно подготвени в мъжкия състав. Той изрази надежда, че през 2018-а година, 30% от играчите от първия отбор в Левски ще бъдат продукти на ДЮШ.

„В разработката на нашата концепция сме ползвали мотиви от школите на Барселона, Байерн, Аякс, германския и австрийския футболен съюз и др. Ще разделим двете бази на Левски - база „Герена" и база „Раковски". Изграждането на юношите на „Герена" сме разделили на три фази. Третата фаза е от 15 до 21-годишна възраст. От 7 до 12 г. ще търсим предимно деца от София град. Между 12 и 14 г. ще привличаме и деца от Софийска област. Над 14 г. ще привличаме деца от цялата страна.

Философията ни е да играем нападателно, да пресираме съперника, когато загубим владеенето на топката. Едно дете в школата на Барселона е еднакво полезно и в защита, и в атакуващ план. Когато едно дете е на 12-13 г., това е идеалната възраст за обучение, свързано с техниката.

Избрал съм две игрови схеми, които ще са основни за нас: 4-3-3 и 4-2-3-1. Идеята е през 2018 г. реализираните футболисти от школата в първия отбор на Левски да са 30% и през следващите години този процент да се увеличава", коментира Боримиров.