На 13 януари 2013 година Пламен Липенски се завърна в родния Стара Загора. Той влезе в щаба на Петър Хубчев като кондиционен треньор. Специалистът е шампион с Берое през 1986 година (записва 17 двубоя). След загубата от ЦСКА за купата на 6 април Хубчев бе освободен, а ръководството на заралии реши да повери отбора именно на Липенски. Днес "зелено-белите" приемат Локомотив (Пловдив). Ето какво сподели пред "Тема: Спорт" временният старши треньор на Берое:

Г-н Липенски, започнахте с победа над Монтана като гост - 3:1, сега ви предстои домакинство на Локомотив (Пловдив). Какво очаквате от двубоя?

- Надявам се възходящата линия да продължи. Победа над Локомотив ще ни даде допълнително самочувствие за реванша с ЦСКА в сряда. Знаем важността на двубоя с Локомотив и мислите ни са насочени единствено и само към него.

Какво може да кажете за представянето на "черно-белите", които са в очевиден възход при Илиан Илиев през пролетта?

- Показателни са не само резултатите им, но и играта. Илиан Илиев е изградил стегнат отбор, който знае какво прави на терена, футболистите им са разположени правилно и имат добра ориентация. Разчитат и на доста опитни играчи.

С някои от тях сте работили...

- Да, в ЦСКА работих с Кирил Котев, с Александър Тунчев. Иван Иванов навлизаше като млад играч в големия футбол. Мартин Камбуров е страхотен нападател.

Притеснявате ли се, че в мислите на вашите футболисти ще се прокрадва и реваншът с ЦСКА?

- Не. Ние не мислим за ЦСКА. Колкото и шаблонно да звучи, на дневен ред е двубоят с Локомотив, който е не по-малко важен и който вярвам, че можем да спечелим.

Как се виждате в ролята на старши треньор? Колко по-различно е, след като досега сте били основно помощник и кондиционен треньор?

- Абсолютно, има разлика. Сега отговорността е по-голяма. Да не кажа, че няма нищо общо. Но не ми е чуждо. Работата е, за да се върши и за това ни се плаща - да има резултати. В България съм работил само със Стойчо Младенов и Петър Хубчев. Знаете, преди това бях толкова години, близо 20, в Португалия. И двамата са ме белязали положително и съм научил много.

Готов ли сте да водите Берое и за по-дълъг период, ако ръководството реши да ви гласува доверие?

- Не съм говорил с ръководството по този въпрос, но моето бъдеще е в Берое. Какво ще се случи, времето ще покаже.

Наскоро се навършиха 30 години от шампионската титла през 1986-а, за която и вие имате дейно участие, а през май клубът ще чества и своя 100-годишен юбилей. Какво означава всичко това за вас?

- Щастлив и горд съм, че близо 50 години от своя живот съм дал за този отбор. Половината от тези 100 години са ми свързани с Берое. Надявам се да зарадваме хората за юбилея.

Колко сериозна в действителност е преднината на ЦСКА преди реванша и вярвате ли, че Берое може да заличи двата гола пасив и да се класира на финал за купата?

- Мачът с Локомотив ще е хубав трамплин за реванша на "Армията". Прочетох, че билетите са изкупени, което е предпоставка и за хубава атмосфера. Знаете моите почитания към този най-голям български отбор, с най-голяма история...

Който обаче сега липсва в "А" група?

- Така е. Видяхте за каква публика става въпрос на мача в Стара Загора. Но ако не вярвахме, че можем да наваксаме тези два гола, нямаше да ходим в София.

Начело на Локомотив (Пловдив) е Илиан Илиев, който също направи име като вас в Португалия.

- Ще кажа само, че Илиан още го помнят в Португалия. Все пак игра в отбора с най-голяма история - Бенфика. Там е почерпил голям опит, който сега прилага като треньор.

Как продължи кариерата Ви в Португалия след периода в ЦСКА?

- Нашата работа е такава, че отиваме там, където ни духне вятърът. Не се знае какво ще стане утре. Семейството ми е в Португалия. Аз си оставих работата там, за да се върна да помагам на Берое. Бях шеф на школата на Портимонензе. Но Берое е моето родно място, нямаше как да откажа. Не съжалявам за нищо.

Има ли шанс Стойчо Младенов да поеме Берое и двамата отново да се съберете и да заработите заедно както в ЦСКА?

- Стойчо Младенов ми е подавал ръка в най-трудните моменти в Португалия и ЦСКА, така че защо да не работим един ден отново заедно? Всичко е възможно.