Националите ни до 19 г. изтеглиха тежък жребий за европейското първенство, което ще се проведе от 14 до 26 юли в Чехия. Момчетата на селекционера Михаил Мадански попаднаха в група "А", където са още Испания, Германия и Унгария.

"Програмата максимум е третото място, което ще ни гарантира участие на световното в Египет през 2009-а. Трудно ще е, но имаме своите шансове и се надявам да успеем. Испания е европейски шампион в тази възраст, а освен това и играха финал на световно първенство. Те са абсолютен фаворит в групата ни. Германия също е традиционно силен отбор. Представянето на Унгария също не се смята за изненада, защото имат много силно поколение до 19 години, като повечето от играчите им се състезават в чужбина", каза Мадански след жребия.

"Групата, която ще определя за Чехия отново ще е от 18 човека", добави селекционерът.

Мадански предвижда да събере избраниците си за европейското на 10 юни, като "трикольорите" първо ще бъдат на лагер в Правец до 21-и. Запланувана е и подготовка в Германия от 24 юни до 3 юли, където ще се изиграят и три контроли. Ще последва нов лагер на родна земя, който ще е от 7 до 11 юли, след което тимът ще отпътува за Чехия.

Класирането на Мадански и момчетата му на европейското първенство е безспорен успех. За последно наша юношеска формация е участвала на такъв форум през лятото на далечната 1986 г. Тогава младите "трикольори" играят на 1/4-финалите с Шотландия, но отпадат от надпреварата след загуба с 0:1.