Българският футболен съюз ще избира нов шеф на съдиите. Досегашният началник на реферите Никола Джугански е взел окончалено решение да се оттегли от поста си. Бившият страничен съдия вече повече от два месеца е в болнични, въпреки че първоначално трябваше да отсъства 30 дни, съобщава "България днес".

Джугански вече е уведомил ръководните фактори в БФС, че няма да се връща на работа. Официалната причина за оттеглянето му са здравословни проблеми. Джугански имал проблеми със сърцето. В момента неговите функции се изпълняват от заместник шефа на съдийската комисия Петър Петров, но той едва ли ще остане за постоянно на поста. 

Джугански е шеф на съдиите от три години. През това време той на няколко пъти подава оставка, но тя не бе приемана от президента на БФС Борислав Михайлов. Шефът на българския футбол е доволен от работата на Джугански, при чието управление скандалите с реферите драстично намаляха. Самите съдии също са доволни от работата на Джугански, който винаги отстояваше интересите им. Не липсваха обаче и критици. Най-големият е бившият рефер Христо Ристосков, на когото Джугански дълго време бе асистент на терена. "Този Джугански е слуга на Боби Михайлов и Кирил Домусчиев - каза наскоро Ристосков пред "България Днес". - Слаби мачове, слаби рефери. Джугански беше страничен съдия и не е свирил един фаул през живота си, на какво да научи останалите? Той е една мишка! Няма кой да направи реална оценка на този цирк, на тези уредени мачове и слаби съдии. Как може в това първенство да има шест съдии на мач, а в Англия да са четирима? Но във футболния съюз имат акъл колкото кокошка. Още малко им остава, съвсем малко..."

Промяната ще бъде официализирана на предстоящия Изпълком. Проблем пред президента Боби Михайлов е липсата на подходяща кандидатура за поста. Засега няма изяван фаворит за шеф на съдиите и разговорите с евентуални заместници тепърва предстоят. Дългоочакваният Изпълком ще се проведе в началото на декември, разкриха от БФС. Точната дата засега не е ясна. Есенният дял на първенството приключва на 13-ти и дотогава ръководното тяло на футболния съюз трябва да се е събрало.
На Изпълкома ще се обсъжда и работата на националния селекционер Ивайло Петев. Въпреки незадоволителните резултати на отбора, шансовете специалистът от село Баховица да бъде освободен са минимални. Проблемът е, че и за неговия пост БФС няма адекватна алтернатива. Спряганият за нов треньор Красимир Балъков е далеч от назначаване, основно заради огромните си финансови претенции. От футболния съюз към момента изключват и варианта с доказан чужденец, тъй като разходите отново ще са непосилни. Най-големият критик на Петев в Изпълкома е президентът на "Славия" Венцислав Стефанов. Той със сигурност ще настоява за освобождаването му, но почти сигурно няма да бъде подкрепен от колегите си.

"За мен, ако Петев остане, това ще бъде самоубийство за националния отбор - коментира преди две седмици Стефанов пред "България Днес". - Не знам какво мислят останалите членове на Изпълкома, всеки си има право на мнение. След като националният отбор има такъв треньор, нормално е "Литекс" да не си пуска играчите. Вижте какви смешни футболисти вика в състава. Вместо да види младите момчета, той взел такива на по 36 години. Единият даже бил най-бавният в "А" група. Вината си е изцяло на Петев."