Теодор Салпаров приключи със златен медал и индивидуален приз ангажиментите си към руския гранд Зенит. Воденият от Владимир Алекно тим спечели за трети път Шампионската лига, след като надви с 3:0 във финала Асеко Ресовия, както ви информирахме вчера. Основна фигура в полския тим пък е друг национал - Николай Пенчев.

Салпаров премина малко изненадващо в Зенит, който е сочен като най-богатия волейболен клуб. 32-годишният имаше договор с френския Лион, но получи предложение от Алекно да смени контузения Алексей Вербов.

Договорът на българското либеро бе само за Шампионската лига и изтече с финала в Берлин.

Салпаров се прибира още в сряда и ще почива до събирането на националния отбор в началото на май. Той изигра и няколко мача от руската Суперлига, така че, ако тимът му стане шампион, ще получи още един златен медал. Роденият в Габрово волейболист прибави към колекцията си и наградата за най-добър състезател на поста либеро от финалите.

"Много съм щастлив. Имах сребро и бронз от Шампионската лига, а сега взех и най-високото отличие. Надявам се тази година да спечелим медал и с националния", пожела си юношата на ЦСКА.

Салпаров изрази задоволство и от представянето на Пенчев с екипа на "Асеко Ресовия". Двамата са се срещнали след финала в Берлин и са поговорили и за предстоящия сезон с националния.

"Убеден съм, че Ники ще бъде основен играч в българския отбор през следващите 10 г. Развива се страхотно и му пожелавам само да е здрав", добави вторият капитан на представителния ни тим, който вече има няколко оферти за следващия сезон.