Около 5000 фенове, въоръжени с отвертки, бормашини и лопати, атакуваха легендарния шведски стадион "Росунда".

Властите в Стокхолм разрешиха на гражданите да си вземат сувенири за спомен от съоръжението, досегашна икона на шведския футбол, тъй като то ще бъде разрушено. Хората се прибраха по домовете си със седалки, части от оградите, чимове от терена и всевъзможни детайли от стадиона. Гледката беше уникална - докато хиляди копаеха игрището, още толкова разглобяваха седалки по трибуните, а дори и млади момичета носеха към вкъщи спомен от "Росунда", пише "24 часа".

Събарянето на стадиона вече започна. На неговото място в стокхолмския квартал "Солна" ще бъдат изградени жилищни сгради. "Росунда" е открит през 1937 г. с първоначален капацитет от 37 000 души.

На него играеха националният отбор на Швеция и АИК (Стокхолм). Мачовете вече ще се провеждат на новия стадион "Френдс Арена", който бе построен недалеч от "Росунда". В последния мач на "Росунда" преди 5 дни АИК падна от "Наполи" 1:2 пред 28 500 зрители. Седмица по-рано Швеция откри новия си национален стадион "Френдс Арена" с победа 4:2 над Англия с 4 гола на Ибрахимович пред 50 000 души.

През 1958 г. "Росунда" е домакин на финала на световното първенство, в който Бразилия със 17-годишния Пеле бие Швеция с 5:2.