Световната ранглиста на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) има нов лидер след като 25 години неизменно на върха беше унгарката Юдит Полгар. В класацията за месец март начело излезе световната шампионка Ифан Хоу с ЕЛО 2696. Тя навърши 21 години на 27 февруари. Китайката е е трикратен световен шампион при жените (2010, 2011, 2013). На 14-годишна възраст Ифан става най-младият гросмайстор при жените.

Полгар е втора с 2675 точки. Но през август тя прекрати спортната си кариера. На 38 години тя реши, че е дошло времето да обърне повече внимание на семейството си, както и на шахматната си фондация.

Полгар стана първата в историята на шахмата жена, която се състезаваше само с мъжете. Поради тази причина тя никога не стана световна шампионка. Полгар беше канена за участие в най-силните турнири. Тя има победи над световните шампиони Анатолий Карпов, Гари Каспаров, Вишванатан Ананд, Борис Спаский и Магнус Карлсен както в класическия, така и в ускорения шах.

Полгар оглави женската ранглиста на ФИДЕ през 1989 г. на 12-годишна възраст и от тогава не е слизала от върха. През 2004 г. прекратява шахматната си дейност заради раждането на сина й, но впоследствие се завръща. Тя е единствената жена, която намира място сред първата стотица при мъжете. Най-високият си ЕЛО коефициент постига през 2005 г. - 2735, което съответства на супергросмайстор и днес би й отредило 24-о място в ранглистата при мъжете.

Тройката допълва индийката Хампи Конеро.

Антоанета Стефанова се изкачи с две места и вече заема 13-о място в класацията с 2522 точки.