Кей Нишикори загуби сет, но все пак стартира с успех участието си на турнира във Вашингтон.

Японецът трябваше да вложи огромни усилия срещу Джеймс Дъкуърт, за да затвори мача от II кръг на Citi Open с 6:7(8), 6:1, 6:4. Австралиецът нямаше победа над Топ 10 съперник в кариерата си, но днес успя да изкара от себе си всяка частица желание за битка и подложи световния №5 на сериозен тест.

Мачът потегли със серия от три поредни брейка, от която Нишикори се измъкна с преднина от 2-1 гейма. Японецът е образец за постояноство през този сезон, само че днес се пропука на прага на спечелването на откриващия сет и допусна пробив на 15 за 5-5. Кей се откъсна рано в тайбрека с 3-0 точки, но световният №95 продължи да сервира много уверено, спаси три сетпойна и в крайна сметка поведе в резултата с 10-8 точки.

Австралиецът обаче не успя да запази високото ниво в следващите минути, направи няколко непредизвикани грешки и Нишикори веднага използва шанса си, за да се откъсне с 4-0 гейма във втората част и да я затвори скоростно с 6-1. Кей проби рано за 2-1 в решителния сет и се върна от 15-40, за да затвърди.

Дъкуърт спаси 2 мачпойнта на свой сервис при 3-5, но не успя да спре японеца на негов начален удар и преклони глава след 2 часа и 20 минути на корта. Световният №5 продължава във втори кръг срещу Блаж Рола или Леонардо Майер.