Марк Росе е човекът, с когото трябва да се говори, когато става дума за швейцарски финали в купа "Дейвис". Той в комбина с Якоб Хласек играха на единствения такъв за кръстоносците преди 22 г., но се огънаха срещу "дриймтийма" на САЩ с Джон Макенроу, Андре Агаси, Пийт Сампрас и Джим Къриър с 3-1. Сега Швейцария отново се радва на мач за трофея, а съперникът е Франция, която детронира категорично победителя от последните 2 издания - Чехия. Двубоите ще са на родна земя за "петлите" между 21-23 ноември.

"Страх ме е от французите, предпочитах чехите - призна Росе. - Шансовете са абсолютно равни. Преди 22 години аз и Якоб трябваше да играем сингъл, двойки и после отново на сингъл. Сега ситуацията на Роджър Федерер и Стан Вавринка може да се повтори. Всички фенове в Швейцария сме изключително развълнувани, че пак можем да се борим за трофея!".

Росе има и поглед върху френските състезатели, повече от които живеят в западна Швейцария. "Те стават всеки ден с идеята да спечелят купа "Дейвис" - предупреди 43-годишната легенда на кръстоносците. - Тренират заедно цяла година и са в страхотна форма. Ние имаме по-добри тенисисти като единици, но мачът на двойки, който може да реши сблъсъка, ме притеснява. Французите са домакини и могат да избират настилката, което също е огромно предимство за тях. Прехода от твърда настилка към клей ще е най-тежък за Роджър и Стан".