Тази вечер на стадион "Народови" във Варшава е големия финал в Лига Европа. За трофея един срещу друг се изправят Днипро и Севиля. Срещата започва в 21:45 часа а съдия е англичанинът Мартин Аткинсън.

Украинският тим се превърна в голямата сензация в турнира след като отстрани множество сочени за фаворити отбори. Испанците вече чувстват този турнир като свой и изглеждат като абонирани за отличието. Те играха три финала през последните десет години и спечелиха и трите - през 2006, 2007 и 2014 г. Сега ще опитат да защитят успеха си от миналия сезон и да грабнат купата за рекорден четвърти път. По три титли до момента имат Интер, Ювентус и Ливърпул.

Пътят на Днипро до финала бе доста трънлив. Украинският тим завърши втори в своята група "F" с едва 2 победи, 1 равенство и 3 загуби. В елиминационната фаза обаче той започна постепенно да набира скорост и с всеки следващ мач изглеждаше все по-опасен. Той взе скалповете на Олимпиакос, Аякс,  Брюж и Наполи и така достигна до големия мач във Варшава. Това е първи голям финал за тима от Днипропетровск и със сигурност напрежението ще е огромно, но историята показва, че изненадите не са невъзможни и в един мач всичко може да се случи.

Севиля също не показа най-убедителните си игри в групите на турнира и също завърши втори в група "G" с 3 победи 2 равни и 1 загуба. След това обаче шампионът показа класа в елиминациите и без особени проблеми отстрани доста стойностни отбори от ранга на Борусия (Мьонхенгладбах), Виляреал, Зенит и Фиорентина, като в тези срещи записа 7 победи и 1 равенство. Няма как испанците да не са фаворити и за финала.

До момента тези два отбора никога не са се изправяли един срещу друг в официален мач. Днипро има само един сблъсък с испански съперник в евротурнирите, като губи от Сарагоса в груповата фаза на Купата на УЕФА. Севиля пък може да се похвали, че досега няма загуба от украински отбор в четирите си мача, като има 3 победи и 1 равенство.

Историята обаче показва, че е имало случай в който украински и испански клуб да се срещнат на финал и това става през 1986 в турнира за Купата на носителите на купи (КНК). Тогава Динамо (Киев) побеждава с категоричното 3:0 Атлетико (Мадрид).

В състава на Днипро четирима играчи са с контузии. Кравченко, Мазух и Зозуля почти сигурно няма да могат да вземат участие в днешния финал, докато Шахов също е с травма, но има шанс да може да играе. Треньорът на Севиля Унай Емери пък няма да може да разчита на Пареха, който има проблем в коляното и на Бето с травма в рамото.

Мачът във Варшава се оказва с огромна стойност. Той проправя път към мечтите, историята, но и финансовите облаги за отбора, който спечели. Защото победителят освен че ще вдигне купата, ще си осигури и място в групите на Шампионската лига през следващия сезон.