Националният селекционер Пламен Марков заяви, че изисква от звездите на отбора, играещи в западни клубове, да се раздават за с екипа на трикольорите така, както го правят за клубните си отбори. Той сподели вижданията си за облика на "А" тима ни по време на пресконференцията преди предстоящата приятелска среща с тима на Финландия.

"Идеите ми, свързани с играта на националния отбор, са съобразени изцяло с качествата на футболистите, с които разполагам. Разчитам на лидерите в тима, чиито имена всички знаем. От тях искам да демонстрират това, с което впечатляват, когато играят в клубните си отбори", обяви Марков.

Бившият треньор на ЦСКА потвърди, че не е в лоши отношения с плеймейкъра на Черно море Сашо Александров-Кривия (наричан отскоро Алекс). Футболистът отказа отправената му покана за националния отбор. "Със Сашо се чухме по телефона. Каза ми, че няма да е полезен за отбора и аз приемам неговото решение. Разговорът беше добронамерен, така че между нас няма проблеми", разказа той.

Пламен Марков изрази съжалението си от факта, че Стилиян Петров не играе редовно за Астън Вила. През настоящия сезон полузащитникът е преследван от непрестанни контузии, които му пречат да спечели титулярното място в бирмингамския отбор.

"Не ми харесва това, че Стилиян играе рядко в Астън Вила. Все пак се надявам, че той ще компенсира изоставането си от със старание и себераздаване. Той е доказал качествата си и ще се радвам, ако изявите му в националния тим му помогнат да попадне отново сред титулярите в клубния си тим", каза Марков.

Той допълни, че не се страхува от фаворита в нашата квалификационна група Италия, както и от именитите треньори на други от съперниците ни за класиране на Мондиал 2010 - Джовани Трапатони (Ейре) и Клаус Топмьолер (Грузия). "Италия няма да я подценим, но няма и да я надценим. Ще подходим с уважение към всеки един от противниците в нашата група. Те разполагат с класни треньори, но аз от имена не се плаша", категоричен бе Марков.

Все още преговорите за премиите, които ще получат футболистите при класиране на Мондиал 2010, не са стартирали. Пламен Марков сподели убедеността си, че това ще стане непосредствено преди началото на кампанията - а именно преди първия лагер за мача с Черна гора.

Oще за националите от днес

АНКЕТА