Един от безспорно най-великите и успешни футболни агенти в историята - Хосе Мария Мингея даде ексклузивно интервю за Topsport.bg!

Човекът, довел Марадона, Стоичков и Меси в Барселона коментира всичко, свързано с испанския колос в момента.

Мингея сподели пред медията ни кой е фаворитът му за спечелване на президентските избори на "Камп Ноу", разясни кое е по-важно за испанските фенове - титлата в Ла Лига или тази в Европа, коментира края на кариерата в Каталуния на легендата Шави, каза кой ще замести дългогодишния капитан на тима, обсъди качествата на наставника Луис Енрике и сподели мнението си за извършените до момента трансфери от "блаугранас".

Становището по всички тези въпроси на емблематичния агент, разполагащ с лична рубрика в един от най-големите всекидневници в Испания - само в Topsport.bg!


Господин Мингея, за нас като медия, а и за мен самия - като журналист е винаги удоволствие да разговарям с личност от вашия калибър и величина. В каква обстановка Ви намираме?

- В работна. Както винаги. Човек трябва да се труди и да прави това, което може, докато може, ако е подходящо да се изразя така.

Директно по "горещите" теми на "Камп Ноу" - предстоят избори за президент на Барселона. За всички е известно - основните кандидати са трима - господата Лапорта, Фрейша и Бартомеу. Кой е Вашият фаворит и защо?
- Ще ви отговоря направо - Хосе Мария Бартомеу. Той е този, който ще спечели, според мен. И този, който трябва да спечели. Няма да изпадам в подробности, защото, както ви казах и миналия път, когато разговаряхме - не мога да споделям нищо "допълнително" и да изкарвам неща от кухнята. Но това можете да споменете - Бартомеу е моят фаворит.

В миналото ни интервю с Вас дадохте прогноза, която в последствие се сбъдна. Предвидихте съвсем коректно, че под ръководството на Луис Енрике, Барселона ще спечели както титлата в Ла Лига, така и тази в Шампионската лига.
- Да, така е. Радвам се, че бях точен. Не съм се и съмнявал в случването, така да се каже, на прогнозата ми. Просто бях сигурен, с оглед всичко, което виждах от отбора на терена.

Луис Енрике се оказа достатъчно силна, обединителна и достойна фигура, за да изведе състава до споменатите трофеи.
- Да. Енрике доказа класата си, удържа атаките от всички страни, съумя да се справи и с напрежението, което буквално беше смазващо, особено в началото на престоя му в тима. Той показа нужната издържливост и характер, за да успокои страстите в състава и да запази колектива все така силен и безкомпромисен към опонентите.

Кое е по-важното за Вас - спечелването на Ла Лига или купата в Лигата на шампионите?
- Ще ви отговоря така - Ла Лига си е Ла Лига и всеки знае значението на тази титла. Но Шампионската лига вдигна допълнително реномето ни в цяла Европа. Не казвам, че имахме нуждата от нови комплименти и признаване, но значението на трофея бе изключително голямо, погледнато по-генерално и общо.

А кое отличие бе по-очаквано и ценно за феновете?
- Ла Лига, предполагам. Знаете как разсъждават запалянковците на всеки уважаващ себе си голям европейски клуб. Все пак смятам, че вътрешното първенство по традиция е и по-трудното за спечелване.

Този сезон ще бъде запомнен с една голяма, но вече затворена страница в историята на Барселона - оттеглянето на легендата Шави. Той реши да сложи точка на кариерата си в клуба.
- Да. Това наистина беше значим и голям момент за всички в Барселона. Все пак не всеки ден лидерът на тима ти казва "сбогом". Със сигурност Шави ще бъде запомнен завинаги, а приносът му за клуба, във всяко отношение, няма да бъде забравен скоро.

Това ли беше точният момент за Шави да се реши на тази стъпка?
- Мисля си, че по-скоро да. Много футболисти взимат правилното решение да се откажат от клуба на живота си, докато все още са в силата си. Така той завинаги ще остане герой на Барселона.

Кой ще го замести и има ли въобще такъв човек на "Камп Ноу"?
- Вече да.

Кого имате предвид?
- Не е изключено Арда Туран да се окаже достатъчният заместник на Шави. Той е доста качествен и способен футболист и би могъл да "влезе в обувките" на Ернандес.

В тази връзка как оценявате трансферите, извършени от Барса до момента?
- Вече казах за Туран, а иначе Видал също е много комплексен и силен състезател. Определям го като добра покупка, защото е стабилен, подготвен в чисто физическо отношение и работлив. Това - последното е повече от важно, когато ще бъдеш част от един от най-големите отбори в света.

Какво каза Хосе Мария Мингея за Лионел Меси и конфликта между него и феновете на Аржентина четете утре, само в Topsport.bg!