80-те отбора, които ще участват този сезон в груповата фаза на Шампионска лига и Лига Европа ще дарят по 1 евро от всеки първи свой домакински мач в двата турнира като помощ за кризата с бежанците.

Предложението дойде от Порто, който изпрати официално писмо до УЕФА. Германският шампион Байерн Мюнхен потвърди, че инициативата е одобрена чрез официалния си канал в Туитър. Изпълнителният директор Карл-Хайнц Румениге, който е президент и на Европейската клубна асоциация, се надява чрез този ход да бъдат събрани между 2 и 3 млн. евро за бежанците. Байерн отделно вече дари 1 млн. евро за бежанците и ще построи специален тренировъчен център, в който ще изхранва нуждаещите се, ще им предоставя тренировки по футбол и уроци по немски език. Реал Мадрид последва примера и също ще дари 1 млн. евро.

Рома събра над 500 00 евро за бежанците чрез търг на фланелки, носени от Тоти, Джеко и Пянич. „Гардиън” отбелязва, че и във Великобритания редица фенски организации апелират на Острова също да съберат помощи за бежанците.