След Рафаел Надал, Откритото първенство по тенис на Австралия напусна и Роджър Федерер. Шампионът от миналата година и основен фаворит за титлата бе победен от Новак Джокович със 7:6 (3), 7:5, 6:4, като по този начин няма да има възможност да защитава титлата си.

Сърбинът Джокович изигра паметен двубой и напълно заслужи триумфа си. Съперник на Ноле на финала ще бъде победителят от мача Анди Мъри (Великобритания, 5) - Давид Ферер (Испания, 7).

"Това беше един от най-добрите мачове за мен през последните месеци. Никога не е лесно да победиш Федерер, трябва да играеш на 100% от себе си и да имаш малко късмет", сподели след края на мача Джокович.

"Сега ми предстои финал в Големия шлем. Няма значение срещу кого ще играя. Давид Ферер и Анди Мъри са страхотни. Ферер победи Надал и играе отлично, Мъри по традиция се представя силно на този корт. Ще гледам техния мач на спокойствие, пък каквото стане", каза още световният номер 3.

В първия сет особени драми нямаше. Двамата взимаха къде лесно, къде не толкова своите сервис геймове, което направи тайбрека единствен възможен начин за край на частта. Една единствена възможност за пробив се откри пред Федерер, но още в първия гейм на мача швейцарецът не успя да се възползва.

В тайбрека Федерер имаше сериозен проблем - бекхендът му тотално го предаде. Джокович не правеше нищо друго, освен да връща топката в полето на съперника, който на 3,4 пъти прати топката съмнително в аут. Логично сърбинът спечели допълнителния гейм със 7:3 точки и поведе в резултата.

През втората част истинският мач започна. Ноле осъществи първия пробив за деня, повеждайки с 2:1 гейма. Федерер отговори с "ри-брейк", с което сякаш получи вдъхновения в играта си. В следващите няколко гейма швейцарецът летеше по корта и не остави шанс на съперника, повеждайки с 5:2.

Вместо да продължи в същия дух Роджър "се хвана по свирката" на Джокович и започна да се надиграва с него с удари от основната линия. Световният номер 3 обаче бе перфектно подготвен и след фантастичен обрат и 5 поредни спечелени гейма поведе в резултата с 2:0.

Първият сервис-гейм за Джокович в третия сет бе истинско изпитание. Подложен на страхотен натиск, Ноле трябваше на 3 пъти да спасява точка за пробив и след цели 15 минути игра някакси съхрани подаването си.

Секунди по-късно сърбинът хвърли в смут шампиона, нанасяйки пробив в подаването му. При 4:3 Роджър върна пробива и изправи на крака "Род Лейвър Арина", но радостта бе твърде кратка. Ноле отговори на секундата и след пробив поведе с 5:4, при което получи право да сервира за мача и не сгреши.