Нападателят на Лудогорец Роман Безяк е попаднал в полезрението на Металург (Донецк). 24-годишният футболист е бил набелязан случайно от скаути на украинците. Представители на клуба са пътували до България, за да наблюдават други играчи, но с всеотдайната си игра словенецът е привлякъл вниманието им, пише "Тема спорт". През този сезон Безяк изигра 16 мача в „А" група, в които отбеляза 10 попадения. Таранът се отчете и с 4 гола в Европа - на три пъти срещу ПСВ Айндховен.

В последните години Металург (Донецк) е доста активен на българския пазар. Тимът, където в момента се подвизава Велизар Димитров, направи няколко трансферни удара. Те закупиха крилата Зе Соареш от Левски и Грегъри Нелсън от ЦСКА. Последният, който пое към Донецк, пък бе Жуниор Мораес. Бразилският нападател, играл на "Българска армия", стана голмайстор на "А" група през сезон 2011/12 с 16 попадения, след което бе продаден. За правата му украинците броиха над милион и половина евро на „червените".

В момента тимът от Донецк се намира на осмо място в класирането на Висшата лига на Украйна и е на цели 9 точки от петата позиция, която дава право на участие в евротурнирите. Според запознати Безяк е гласен за заместник на Жуниор Мораес, който може да напусне клуба в посока Хановер.

Освен първенеца на Украйна за 1996/97 интерес към Роман има още от три испански клуба - Хетафе, Осасуна и Бетис, както и от холандския Витес.

Засега обаче от Лудогорец не са склонни да продадат една от звездите си. Финансовият благодетел Кирил Домусчиев заяви, че ще продаде словенеца единствено ако в офисите на клуба пристигне оферта от 5 млн. евро. Нито един от заинтересуваните отбори обаче не е готов да извади такава сума.

Междувременно стана ясно, че разградчани са уредили контрола с молдовския Шериф (Тираспол). Спарингът трябва да се играе в турския курорт Анталия, където тимът ще проведе втората част от подготовката си през зимата. Най-вероятно там момчетата на Стойчо Стоев ще премерят сили и с Металург (Донецк). Шампионите ще се съберат за първа тренировка на 6 януари в комплекс "Царско село".