Европейският клубен шампион Челси се класира с лекота на финал в тазгодишното издание на Световното клубно първенство. „Сините" надиграха с 3:1 мексиканския Монтерей след попадения на Хуан Мата, Фернандо Торес и автогол на Чавес.

В пряка битка за двубоя, футболистите на Рафаел Бенитес ще се изправят срещу бразилския Коринтианс, който вчера се наложи минимално с 1:0 на Ал-Ахли (Кайро).

Челси започна на високо обороти и след няколко пропуска Оскар, Азар и Иванович, логичното се случи в 17-ата минута.

Хуан Мата получи подаване от Оскар и не остави шансове на вратаря на Монтерей, реализирайки четвъртото си попадение в последните четири мача.

До края на първата част мексиканците имаха една добра възможност в 26-ата минута, от която не успяха да се възползват и полувремето завърши при минимална преднина за Челси.

Само за няколко минути веднага след почивката, „сините" решиха всичко с две попадения. Първо в 47-ата минута след отлични действия на Азар, топката стигна до Торес, който стреля и доза късмет заради рикошет, резултатът бе удвоен.

Само секунди по-късно, испанският нападател осъществи чудесен пробив, пусна към Мата, който се опита да върне към Оскар, но Чавес го изпревари и засече топката в собствената си мрежа за 0:3.

До края на редовното време мачът се доиграваше, а лондончани не срещнаха проблеми да задържат категоричната си преднина и да си гарантират класирането за финала. Все пак в добавеното време Монтерей върна един гол за крайното 1:3 чрез Де Нигрис, който ще може да се похвали с гол във вратата на шампиона на Европа.

Битката за трофея и титлата „световен клубен шампион" ще се състои на 16-ти декември (неделя )от 12:30ч. наше време на стадиона в „Йокохама".

За последно европейски тим изпусна трофея през 2006-ата година, когато Барса отстъпи на бразилския Интернасионал. След това последователно в надпреварата триумфираха Милан, Манчестър Юнайтед, Барселона, Интер и отново Барса.