Българският талант Адриан Андреев постигна поредния сериозен успех в своята кариера. 14-годишният играч спечели златен медал от европейския младежки олимпийски фестивал в Тбилиси (Груз). На финала той надви шампиона от неофициалното световно първенство за подрастващи "Ориндж Боул" Ишай Олиел (Изр) след 4:6, 6:4, 6:2. Специално за читателите на "България Днес" софиянецът разказа любопитни подробности за финала и за своите бъдещи планове.

- Адриане, това ли е най-големият успех в твоята кариера?
- Не, печелил съм и по-силни турнири, но реално не бях надвивал толкова сериозен съперник. Това момче е побеждавало най-добрите тенисисти в света. Освен това е с година по-голям от мен. Мачът не тръгна много успешно за мен. Губех с 0:3 и 2:5, след което той взе първия сет. Започнах да играя по-добре във втората част, която също беше оспорвана. Най-лесно беше в третата. Вземах си лесно геймовете, а той сякаш се срина. Психически и физически бях по-добре от него накрая.

- От колко време работиш с твоя испански треньор Наум Санчес и какво подобри в играта ти?
- Заедно сме от 8-9 месеца. Всичко се получава доста добре. Дано да продължава така. Напреднах много. Подобри ми физиката, ударите и движението по корта. Вече сервирам по-хубаво, а освен това промени психиката и мисленето ми. Радвам се, че се спрях на академията "2 Worlds", защото тя е една от най-добрите в света.

- Какво следва до края на годината?
- Ще участвам на международен ITF турнир в София. След това ще ходя в Чехия за отборно първенство. После отиваме в Барселона за турнира в академията "Санчес-Касал", а после заминавам за САЩ.

- Вече започнаха да те сравняват с Григор Димитров. Искаш ли да си като него?
- Подобни думи ме мотивират допълнително, но не съм сигурен дали ще съм следващият Григор Димитров. Не обръщам чак такова внимание на сравнението. Реално ние не си приличаме технически. Никога не съм се срещал или говорил с него.

- Опитваш ли се да подражаваш на твоя любимец Роджър Федерер?
- Не, наистина много го харесвам, но имам собствен стил и държание на корта. Харесвам го как играе.

- Липсват ли ти училището и животът на твоите връстници?
- Не много, защото повече харесвам да спортувам. По-забавно ми е.

- Тенисът е скъп спорт, има ли лишения за теб и твоето семейство, за да се развиваш?
- Не е имало лишения. Хубаво е, че намираме спонсори, а и федерацията помага. Парите отиват само за тенис. Нямам възможност да си купя някакъв нов телефон. Вместо това пътувам по турнири.

- Кога ще те видим при мъжете?
- Много зависи от моето развитие. Планирам догодина да се пусна на ITF турнири за мъже. Ще видим как ще се представя и ще преценим дали да участвам по-сериозно.