Националният отбор на България победи Беларус с 2:0 в мач за класиране на Евро 2008 в Австрия и Швейцария, игран на стадион "Динамо" в Минск. Така временният селекционер Станимир Стоилов дебютира успешно начело на "А" тима ни в официална среща.

Нашите започнаха срещата много по-мотивирано и имаха няколко опасни възможности, пропуснати от Бербатов и Йовов. В 27-ата минута Бербатов получи топката и напредна към наказателното поле на Беларус. Нападателят на Тотнъм преодоля по фантастичен начин трима защитници на домакините, измъкна се и от точката на дузпата с удар с външен фалц я прати неспасяемо в десния ъгъл на Жевнов.

След гола нашите се отпуснаха и позволиха на Беларус да изравни играта. До изравняване на резултата обаче така и не се стигна.

Още в началото на второто полувреме българите атакуваха опасно по левия фланг. Стилиян Петров и Бербатов разиграха с двойно подаване и последният се озова очи в очи с вратаря на Беларус, след което го прониза за втори път, давайки солиден аванс на възпитаниците на Мъри.

След второто попадение нашите отново намалиха оборотите и позволиха на домакините на изравнят играта. Причина за това бе и влизането на почивката на Вячеслав Хлеб, брат на звездата Александър Хлеб, който подсили домакините и бе в основата на всичко най-опасно пред Иванков.

Беларусите пропуснаха няколко възможности, най-опасната, от които бе в последната минута, когато Страхохович отправи страховит удар към Иванков. Топката мина на сантиметри от българската врата, излизайки в аут.

В последните минути на срещата участие записаха Цветан Генков (замени Мартин Петров) и Валери Домовчийски (Станислав Ангелов) , които заедно с влезлия в 78-ата минута Владимир Манчев (Йовов) бяха смените за нашия отбор.

Веднага след срещата голмайсторът за България Димитър Бербатов каза: "Играхме много мотивирано и заслужено победихме. Победата е много сладка. Когато идва нов треньор, футболистите се стараят да покават най-доброто от себе си. Хубаво е, че с тази победа запазихме шансовете си за успех."

Той не пожела да коментира подробно скандала със Станимир Стоилов на последната тренировка на нашите преди мача в Минск. Тогава селекционерът отстрани Бербатов от игрището заради неспазване на дисциплината. Митко се разсърди, че не му е отсъдена дузпа по време на двустранна игра и отиде в другия край на терена. Мъри му нареди да не стои там, а да се прибира в съблекалнята.

"Радостен съм от победата. Заслугата е изцяло на футболистите. Задачата ми преди този мач бе да върна самочувствието на играчите. Чака ни тежък мач в София. Трябва задължително да победим, за да имаме шансове за класиране", каза временният треньор на националите Станимир Стоилов.

състави на двата отбора:

Беларус: Жевнов, Куличий, Калачов, Омеленчук (70' Стаханович), Щанюк, Коритко, Ковба, Корниленко (58' Василюк), А. Хлеб, Кутузов (45' В. Хлеб), Тигорев.

България: Иванков, Кишишев, Томашич, Тунчев, Вагнер, Ст. Петров, М. Петров (89' Генков), Ст. Ангелов (89' Домовчийски) , Йовов (78' Манчев), Телкийски, Бербатов.