УЕФА може не само да наложи глоба на Динамо (Москва), но и да го изключи от участие в европейските турнири, пише kommersant.ru. Причините за това са грубите нарушения на правилата за финансов феърплей. Засега УЕФА води разследване по отношение на руския клуб. През миналата седмица, в петък, беше обявено, че делото на "синьо-белите" е изпратено в Арбитражния съд, а причините за това са сериозното превишение на разходите на клуба над приходите.

Според в. "Комерсант" Динамо, който има претенции да участва в Лига Европа, а даже и в Шампионската лига, е извършил безпрецедентни по мащаба си нарушения. Става дума за съществено превишаване  на пазарната стойност на спонсорския договор и дела на работната заплата на футболистите в клубния бюджет, а също и за привличането на заеми, които не са обезпечени с активи.

Така например сумата на спонсорския договор на Динамо с ВТБ възлиза на 4 млрд. рубли годишно, което надвишава пазарната стойност повече от 10 пъти. Предполага се, че примерно 90% от договора са маскирани под формата на реклама вложения на собственика на клуба.

Другото нарушение е свързано с дела на заплатите на футболистите в бюджета на клуба. Той не трябва да надвишава 70%, а в Динамо е значително по-висок.

Накря клубът изразходва за купуването на играчи значително по-голяма сума, отколкото заработва от чисто футболни дейности и получава от техните продажби. За тригодишен период разликата между постъпленията на клуба от продажби и разходите за покупки съставлява 70 млн. евро.