Григор Димитров не успя да спечели шестия си финал на ниво АТР и втори пореден на турнира "If Stockholm Open". Поставеният под номер 2 в основната схема българин не успя да защити трофея си срещу гиганта Томаш Бердих.

Двубоят между двамата завърши с успех за чеха с 2-1 сета (5:7, 6:4, 6:4).

Още в първия гейм пролича, че и двамата тенисисти са максимално мотивирани за крайния успех, като се стигна до няколко равенства в резултата, но в крайна сметка, след впечатляваща серия от общо 28 поредни удара в рамките на само едно разиграване, Гришо наложи преимуществото си и излезе напред в резултата. В последствие, при сервиса на Бердих във втория гейм, Димитров водеше с 30:0, но допусна изравняване, стигна се до 40:40, а в последствие Бердих спечели подаването си.

Играта вървеше гейм за гейм, преди Бердих да запише пробив и да излезе напред в резултата, стигайки до 5:3. Едва ли обаче някой бе предполагал, че това ще е и последният гейм, спечелен от Томаш в първия сет.

Невероятна игра на Григор, изпъстрена с мощни ретури, неспасяеми волета и точни оспорвания на съдийските решения, доведе нещата до 5:5, а когато всички предполагаха, че ще се стигне до тайбрек, Гришо реши, че не е нужно да чака и трябва да нанесе удара си мигновено.

Така и стана и след 4 поредни спечелени гейма Димитров се поздрави с успех в първия сет - 7:5!

Във втората част от срещата ситуацията до даден момент от сблъсъка се повтори почти на 100%, като се стигна до 5:3 гейма, в полза на Бердих, но след безупречен гейм на Гришо, в неговия сервис-гейм чехът позволи на Григор да спечели първите две точки, довеждайки резултата до 0:30. Този път обаче изненада нямаше и Томаш спечели 4 последователни точки, с което прати двубоя в трети, решителен сет.

Третият сет отново достигна до 5:3 в полза на Бердих, Гришо спечели своето сервиране, запазвайки си шансовете за обрат, но той така и не стана реалност, след като Бердих спечели подаването си за крайното 6:4.

Мненията на участниците във финала вижте ТУК и ТУК!