Агниешка Радванска се превърна в първата представителка на Топ 10, приключила участието си на тазгодишния US Open. В двубой от втори кръг тя изненадващо, но напълно заслужено бе надиграна с 3:6, 4:6 от китайката Шуай Пън.

За полякинята това бе поредното разочароващо представяне в Ню Йорк, където до този момент никога не е достигала до четвъртфиналите. В досегашните си общо девет участия на Откритото първенство на САЩ световната №5 има четири отпадания на осминафиналите и вече пет загуби още във втори кръг.

Радванска демонстрира добра форма на подгряващите турнири преди US Open, триумфирайки с титлата в Монреал и достигайки до четвъртфиналите в Синсинати, а на старта в Ню Йорк даде само един-единствен гейм на Шарън Фишман. Днес обаче полякинята допусна нетипичните за нейния стил на игра 19 непредизвикани грешки и през целия двубой бе изключително пасивна, позволявайки на съперничката си да контролира голяма част от разиграванията.

Всъщност мачът започна с предимство за четвъртата поставена, която достигна до ранен пробив и набързо поведе с 2-0, но след това китайката изцяло пое контрола върху случващото се на корта и се поздрави с успеха в първата част, печелейки шест от следващите седем гейма. При 2-2 във втория сет Шуай Пън направи своя решителен удар, печелейки за пореден път подаването на полякинята, а след това задържа предимството си до края и след час и 36 минути игра записа втората си победа от общо пет изиграни срещи с Радванска.

В опит за втори път в кариерата си да достигне до осминафиналите на US Open китайката ще се изправи срещу поставената под №28 в основната схема Роберта Винчи, която по-рано днес реализира пълен обрат с 2:6, 6:4, 6:1 в мача си срещу Ирина-Камелия Бегу. Място в трети кръг си осигури и Ализе Корне, която не даде дори сет на Даниела Хантухова, надигравайки я с 6:3, 6:3 и в следващата фаза очаква Шафаржова или Женг.