Русия е новият европейски шампион за жени до 18 години. На финала момичетата на Светлана Сафронова надиграха Сърбия с 3:2 (25:16, 21:25, 22:25, 25:23, 7:15)в безспорно най-качествения мач на шампионата, който се проведе в залата на ПУ "Паисий Хилендарски" в Пловдив.

Двубоят беше изпълнен с много обрати и много драма особено в четвъртия гейм, когато "сборная" имаше аванс от 3 точки при 21:18, но сръбкините показаха, че не се предават и водени от капитанът си Катарина Лазович успяха да вкарат мача в тайбрек след 25:23 в тази част. Във финалния гейм силите на западните ни съседи привършиха.

Поставени под напрежение сервисите им летяха в аут, а атаките им постоянно попадаха в блокадата на съперника и Русия грабна златните медали след 15:7. За най-добър играч в срещата стана топреализиаторът на двубоя Катарина Лазович, която за пореден път бе истински лидер на своя отбор, отиграваше с лекото в най-трудните моменти и заби 25 точки.

За Русия пък страхотен мач изигра централният блокировач Елисавета Котева, която завърши с 13 точки, от които 9 блокади. Най-резултатна за победителките стана Ангелина Лазаренко със 17 точки.