Topsport.bg продължава рубриката си „Историята на Шампионска лига: 60 битки, 60 купи", посветена на най-великия клубен футболен турнир. В 60 поредни материала ще ви запознаем с всички издания на надпреварата, най-вече с финалите. Тази седмица на фокус е кампанията през сезон 1981/82 година.

1982 година: АСТЪН ВИЛА-БАЙЕРН (МЮНХЕН) 1:0

РАЗВИТИЕ НА ТУРНИРА, ЦСКА ОТНОВО ТВОРИ ВЕЛИКИ НЕЩА

Купата на европейските шампиони сезон 1981/82 е  27-то издание на турнира. 33 клубни отбора участват в него, в това число 32 национални шампиона от предходния сезон и Ливърпул като носител на трофея.

Участниците играят в чист турнирен формат със срещи на разменено гостуване (изключение: финалът) за короната на европейския клубен футбол. При равенство след двете срещи се гледа правилото за гол на чужд терен. Ако и там има равенство, при втората среща се изиграват и продължения и евентуално като краен изход се достига до изпълнение на дузпи.

ЕТО И ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В ТУРНИРА ПРЕЗ СЕЗОН 1981/82:

Динамо Берлин, Сент Етиен, Аустрия Виена, Партизани Тирана, Динамо Киев, Трабзонспор, Цюрих, Астън Вила, Валур. Видзев Лодз, Андерлехт, Селтик, Ювентус, Ференцварош, Баник Острава, Хибърниънс, Цървена Звезда, Старт, Аз Алкмаар, ОПС (Финландия), Ливърпул, ЦСКА Септемврийско знаме, Реал Сосиедад, Прогрес Нидерком (Люксембург), Гленторан, КБ (Дания), Атлон Таун, Университатя Крайова,, Олимпиакос, Бенфика, Омония, Йостер, Байерн (Мюнхен)

ЦСКА ПЕЧЕЛИ ЕДИН ОТ НАЙ-ОСПОРВАНИТЕ ШАМПИОНАТИ В ИСТОРИЯТА

Година, след като печели голямата битка с Левски-Спартак за златните медали, футболистите на ЦСКА триумфират с втора поредна шампионска титла на България. Момчетата на Паро Никодимов отново са недостижими за своите конкуренти, оцелявайки в един от най-оспорваните  шампионати в историята.

Почти до последните кръгове, цели четири тима се борят за най-ценното отличие в страната. Отлично впечатление с изявите си прави отборът на Академик София, който сериозно обърква сметките на „недосегаемите" ЦСКА, Левски и Тракия (Пловдив).В момент от надпреварата „студентите", които са и новаци в елита, са считани за основен претендент за първото място. Серия от тенденциозни съдийски решения обаче спира устрема на столичани, които в крайна сметка финишират на почетната четвърта позиция. След края на първенството най-добрите им играчи са поделени между грандовете ЦСКА и Левски. Михаил Вълчев  облича екипа на „сините", докато голаджията Альоша Димитров поема към „Българска армия".

В крайна сметка ЦСКА печели титлата с 4 точки аванс пред вечния конкурент-Левски. В основата на доброто представяне е нападателят Спас Джевизов, който бележи 17 попадения в 30 мача. Принос за титлата имат и други бележити играчи като Ради Здравков, Цветан Йончев, Пламен Марков и капитанът Георги Димитров-Джеки.

Паметен момент от този сезон е и постижението на Георги Славков от Тракия (Пд), който се превръща във втория българин, печелил „Златната обувка" с постижение от 31 гола.

ЛЕГЕНДАРНАТА ИСТОРИЯ ЗА НЕПОБЕДИМИТЕ „АРМЕЙЦИ":

РЕАЛ (СОСИЕДАД)

Шампионите нямат особено голям късмет при началото на европейската си кампания 1981/82 години. Още в първия кръг българите трябва да премерят сили с шампионите на Испания - Реал Сосиедад. Баските правят нещо феноменално за своите възможности, успявайки да триумфират в Ла Лига при наличието на тотални фаворити като Барселона и Реал (Мадрид). За да се разберем класата на Сосиедад ще отбележим само, че настоящият гръбнак на испанския национален отбор и изграден именно от играчи на Реал (С). Става въпрос за легендарни играчи като: вратарят Луис Арконада, Хосе Мари Бакеро (превърнал се впоследствие в един от най-добрите приятели на Христо Стоичков и съотборник в Барселона), Хуан Гуручага ,нападателят Хесус Замора и лявото крило Роберто Лопес Уфарте.

Първият мач в София е по-скоро тактическо надлъгване. Двубоят си върви кротичко към 0:0, но в центъра на събитията попада настоящия спортен-директор на ЦСКА-Пламен Марков. Легендата пробива по лявото крило, след което центрира към намиращия се в наказателното Цецо Йончев. Нападателят отправя перфектен изстрел с глава, който не оставя никакъв шанс на Арконада. Изненадващо попадение, което носи безмерна радост на домакините, но и тежка контузия за голмайстора, който се удря тежко в страничната греда.

Реваншът в Сан Себастиан ще бъде запомнен с героична отбрана на ЦСКА  и един феноменален вратар в лицето  Георги Велинов, който изиграва един от най-големите мачове в кариерата си.

Испанците опитват по подмолен начин да навредят на нашите, тъй като цяла нощ поливат тревното покритие на стадион „Аноета", с цел да затруднят максимално техничните български футболисти.

Домакините упражняват силен натиск, но и Г. Димитров действа сигурно в крайната защита. Испанците засилват надмощието си все повече и повече, но този им натиск не носи резултат.

Българите също имат добри възможности, като използват всеки шанс, за да осъществят контраатака. В 35-ата минута Арконада спасява удар на Джевизов, а в 68-ата и той е преодолян, но влизащата във вратата топка е избита от голлинията. Така „червените"  се добират до перфектното за тях 0:0, което ги изпраща и в следващата фаза на турнира.

ГЛЕНТОРАН (СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ)

Колкото и странно да звучи, непретенциозният шампион на Северна Ирландия се оказва едно от  най-трудните  изпитания пред „червените" за целия турнир. Островитяните са набрали необходимото самочувствие след елиминирането на Прогрес Нидеркорн от Люксембург (общ резултат 5:1) и са готови да сътворят подвиг и срещу „армията" на Паро Никодимов.

Битката на стадион „Васил Левски" преминава под тоталната доминация на ЦСКА. „Червените" обаче нямат голям късмет и реализират едва два гола в мрежата на Гленторан. Попаденията бележат Альоша Димитров и Ради Здравков. Първият осминафинал ще бъде запомнен и по трагичен повод. Гостите губят своя клубен доктор, който получава сърдечен удар,  докато се опитва да окаже лекарска помощ на свой футболист.

Ответният сблъсък в Северна Ирландия протича по коренно различен начин. Отборът на Гленторан атакува масирано по типичен за Острова стила, който сюрпризира много неприятно българския шампион. Неподготвени за подобен развой на срещата, „червените" получават два бързи гола между 70-ата и 75-ата и по този начин срещата отива в продължения. Там натискът на Гленторан продължава, като гредата спасява родния гранд от съкрушителен трети гол.

В крайна сметка всичко завършва добре в 114-ата минута, когато привлеченият голмайстор  от Академик (София)-Альоша Димитров бележи попадение, равнозначещо на четвъртфинал за КЕШ. Нападателят изпълнява перфектен пряк свободен удар, не оставил никакви шансове на стража Петерсън.

ЛИВЪРПУЛ

Година по-късно, съдбата отново решава да подложи ЦСКА на огромно изпитание. „Армейците" отново се падат с легендарния английски гранд и настоящ носител на КЕШ-Ливърпул. Разочарованието в редиците на българския тим  е огромно, тъй като на тази фаза от турнира има далеч по-удачни съперници като Университатя Крайова, Астън Вила, Андерлехт и донякъде Цървена Звезда.

Шокът от миналогодишния разгром на „Анфийлд" с 5:1  е голям, като и този мач се развива повече от тежко за „армейците". Ливърпул отново подлага своя съперник на унищожителни атаки . Късметът този път обаче е с ЦСКА и българският шампион губи само с 0:1. Единственото попадение в срещата е дело на Рони Уилън. Голът става малко случайно, като топката преминава през краката на Д. Димитров и това попречва на вратаря Джони Велинов  да реагира добре.

Датата е 17 март, годината 1982-ра. София е покрита със сняга, а цяла България е притаила  дъх в очакване на срещата-реванша, която впоследствие ще бъде обявена за една от най-великите победи в историята на клубния ни футбол. Стадион „Васил Левски" се пука по шефовете  два часа преди започване на срещата. Ученическите  билети  в Сектор „Г" са на цена 50 стотиники, а ценните хартийки „на черно" варират около 20 лева. А когато парите не достигали, хората от провинцията подарявали агне срещу пропуск за мача , само и само да се насладят на този емблематичен двубой.

Началото на двубоя стартира със спорно положение. Гостите от Англия претендират за непризнат гол. Йън Ръш отправя опасен изстрел, който според мърсисайдци е париран от Джони Велинов зад голлинията. Броженията на гостите са подминати от австрийския рефер Вьорер. Битката  протича при поделено надмощие, но по-чистите голови положения продължават да бъдат за Ливърпул.

Постепенно публиката губи надежда за положителен развой, тъй като голът във вратата им виси на косъм. Джони Велинов отново е перфектен , спасявайки няколко много опасни удара на съперниковите звезди.

Така сякаш от нищото ЦСКА повежда в резултата след 77 минути игра. Брус Гробелар излиза неразчетено при една изсипана топка в наказателното поле и за Стойчо Младенов не остава нищо друго освен да насочи към мрежата за 1:0. Радостта е огромна, ЦСКА се добира до продължения срещу великия Ливърпул!

В 100-ата минута Уилън за малко не си вкарва автогол, но в следващата атака отново Младенов с малко нестандартен удар, макар и паднал намира целта - 2:0 за ЦСКА!

След гола гостите започват да изпускат нервите си и на Лоуренсън е посочен пътя към съблекалните. В последните минути англичаните тръгват тотално в атака и пред Велинов се завихрят  страховити мелета. В няколко случая той прави чудеса, а в самия край на мача Уилън вече ликува стреляйки от упор с глава, но червеният вратар спасява и тази невъзможна топка. Радостта е невъобразима, ЦСКА е на полуфинал за КЕШ!

БАЙЕРН (МЮНХЕН)

Манията от предстоящия полуфинал обзема младо и старо. Билетите този път са с далеч по-висока цена - 5 лв, а любопитен факт е, че те биват разпределени по предприятията. Така типично футболните фенове остават без възможност да проследят поредния легендарен двубой на любимия си отбор.

Срещата започва с тотален „червен" натиск. Баварците са шокиран, тъй като до 18-ата минута резултатът вече е 3:0. В 7-ата минута Г. Димитров посреща с глава центриране на Младенов и открива. Пет минути по-късно Йончев от фаул отдалеч  изненадва вратаря Мюлер, а Здравков реализира дузпа за спъване на Младенов.

Точно в този момент се случват две ключови събития, които повлияват сериозно на крайния резултат. Веднага след третия „червен гол", баварците предприемат смяна. Асгеир Сигурвинсон напуска терена за сметка на Дитер Хьонес.  Българите пък са толкова изненадани от сериозната си преднина, че Аспарух Никодимов и помощникът му Димитър Пенев започват да раздават коренно различни наставления на своите момчета. Единият настоява атаките да продължат, а колегата  му призовава за прибиране в отбрана.

Постепенно, гостите тръгват методично в атака и само в разстояние на пет минути връщат два от головете още до почивката. После Йончев все пак връща аванса от два гола, но към края на срещата двойно подаване между Румениге и Брайтнер фиксира крайното 4:3 в един рядко срещан като развой и драматизъм мач.

Реваншът в Мюнхен слага край и на „червените" мечти за финал в най-престижната европейска клубна надпревара. Дни преди срещата, целият отбор на ЦСКА е гост в предаването „Всяка неделя", където в рубриката „Събеседник по желание" се заричат, че ще пречупят немския гранд  и така ще зарадват българския народ с класиране за финал.


Не така мислят обаче звездите на немския шампион, които до 47-ата минута водят с 2:0 след попадения на Пау Брайтнер. Преди тези тежки мигове, Стойчо Младенов има няколко добри положения за гол, но така и не успява да преодолее  Юнгханс.  Всичко за ЦСКА приключва  в 65-ата минута, когато Карл-Хайнц Румениге прави резултата класически. По-късно отново той оформя крайното 4:0, чрез което Байерн се добира до пореден финал за КЕШ.

Там съперникът им е повече от изненадващ. Астън Вила  се промъкват „по терлици" до финалния двубой в Ротердам. Хората на Антъни Бартън се радват на благоприятен жребий и въпреки трагичните си изяви в местното първенство взимат скалпа на тимове като:  Валур (Исландия), Динамо (Берлин), Динамо (Киев) и Андерлехт.

ПРОКЛЯТИЕТО ОТ „ПАРК ДЕ ПРЕНС" ЗАСТИГА БАЙЕРН (МЮНХЕН)

Финалът в Ротердам едва ли ще бъде запомнен с някакви гениални футболни отигравания. Двата тима играят предпазливо и голямата изненада настъпва в 69-ата минута, когато Морли центрира перфектно към Питър Уид, който с попадението си осигурява трофея на Вила. Безпрецедентен успех, който изненадва цяла Европа. Англичаните се превръщат и в отбора с най-задно класиране в местния шампионат (11-място), който триумфира и с най-ценното клубно отличие. Към края на мача Байерн се добира до гол, но той е отменен  спорно от тогавашния главен съдия Жорж Конрат от Франция.  По този начин се слага и началото на британското  проклятие за мюнхенци, които ще загубят още два финала в Европа от  английски тимове - (Манчестър Юнайтед 1:2  99', Челси - след дузпи 2012').

Голмайстор на турнира става Дитер Хьонес, като призовата тройка  допълват колегите му в Байерн- Карл-Хайнц Румениге и Пау Брайтнер.

АСТЪН ВИЛА-БАЙЕРН (МЮНХЕН) 1:0

1:0 Питър Уид (69')

СТАДИОН: „Фейенорд Щадион", Ротердам ; посещаемост: 39, 776 души

СЪДИЯ: Жорж Конрат

АСТЪН ВИЛА: Римър (9 мин - Спинк), Суейн, Уилямс, Евънс, Макнаут, Мортимър (к), Бремнър, Шоу, Уид, Коуънс, Морли (резерви: Гибсън, Блеър, Хърд, Гедис)

БАЙЕРН (МЮНХЕН): Мюлер, Дремлер, Хорсман, Вайнер, Аугенталер, Краус (78 - Нидермайер), Дюрнбергер, Брайтнер (к), Хьонес, Мати (51 мин - Гютлер), Румениге (резерви: Юнгханс)

ПЪТЯТ НА АСТЪН ВИЛА ДО ТРОФЕЯ:

ПЪРВИ КРЪГ:

Астън Вила- Валур 5:0, 2:0

ВТОРИ КРЪГ:

Астън Вила-Динамо (Берлин) 2:1, 0:1

ЧЕТВЪРТФИНАЛ

Астън Вила-Динамо (Киев) 0:0, 2:0

ПОЛУФИНАЛ

Астън Вила-Андерлехт 1:0, 0:0

ФИНАЛ

Астън Вила-Байерн (Мюнхен) 1:0