Първенството на жените за сезон 2015/16 ще бъде проведено не като НБЛ, а като Държавно първенство.

Това реши на свое редовно заседание УС на БФБаскетбол. Управата преи наредбата за надпреварата, като и този сезон всеки отбор може да има има максимум 3 чуждестранни състезателки. От следващата година пък бе решено, че в тимовия лист за всеки мач трябва да присъстват минимум 4 баскетболистки до 25 годишна възраст с право да играят в националния отбор.

Предстоят промени в дисциплинарния правилник при дамите. Таксата за участие е 3000 лв., която трябва да бъде внесена до 5 септември.

УС определи срок за подаване на заявки за участие в НБЛ мъже за сезон 2015-2016 г и за погасяване на финансови зaдължения към НБЛ и БФБ - 08.09.2015 г. Решено бе картотека на състезател или треньор да влиза в сила, след направено плащане по нея. Всички наложени имуществени санкции пък трябва да се платят в срок до преди следващата среща на санкционирания отбор в НБЛ. Първенството в НБЛ ще започне на 10 октомври 2015 г. Вноската за членство в НБЛ мъже бе намалена от 25 000 лв. на 15 000 лв.

 

Освободените средства в размер на до 10 000 лв. за БК в НБЛ Мъже и до 3 000 лв. за БК от НБЛ Жени могат бъдат използвани само за картотекиране на състезатели и треньори за сезон 2015/2016г., както и за прихващане на стари задължения за картотеки. Всички други задължения на баскетболните клубове към БФ Баскетбол/НБЛ не могат да бъдат прихващани по този ред и трябва да бъдат платени реално в срок до 09.09.2015г. за мъже и до 06.09.2015г. за жени.

 

УС прие за подадени заявките за членство от БК Левски 2014, който е в процес на съдебна регистрация да се считат за подадени в срок, но да бъдат валидни в случай, че БК бъде регистриран в съда и съответно приет от УС на БФБ през септември 2015г. Приети бяха и БФ Баскетбол БК "Орлите", гр. Провадия с Председател Стелиян Златев и БФ Баскетбол БК "Сунгурларе", гр. Сунгурларе с Председател Иванка Карагьозова.

Приета бе и наредбата за ДП за подрастващи. УС прие да се изготви предложение за нови дати за зонални и финални турнири за подрастващи в определени възрастови групи с провеждане на финални турнири през септември. В Държавното първенство за кадетки, кадети вече е задължително през първия и втория период на първото полувреме отборите участват с две самостоятелни петици. През двата периода на второто полувреме отборите участват с произволни петици, като при това положение всеки състезател може да вземе участие най-много в три части от срещата. Преди началото на всяка среща се обявяват двамата резервни състезатели, които имат право да вземат участие като смени само в по един период от първото полувреме. През третия и четвъртия период на второто полувреме смените могат да се правят произволно.

Отборите нямат право да прилагат зонова защита, зонови преси и смесени защити. Те се задължават да играят само лична защита или лична преса. Не се разрешава използването на капани, заслони /пик енд рол,"pick and roll"/ и хенд оф,"hand off". При прилагането на лична защита, защитниците трябва да са на разстояние не повече от 2 /два/ метра от нападателите, които пазят, с изключение на случаите, когато същите се намират на повече от 7 /седем/ метра от коша. При постепенно нападение защитниците са длъжни да изчакват нападателите най-ниско на линията за трите точки.

Прилагането на тези защити се установява от представителите на Федерацията в следния ред в зависимост от присъствието им на срещата - Мениджър ВСМ , Регионален представител, Дежурен представител, Старши съдия. Санкцията е: предупреждение; в случай, че отборът продължи да прилага забранени защити и/или заслони, му се присъждат неограничен брой технически нарушения; Техническото нарушение по този член се записва в протокола като "B" и важат правилата за дисквалификация на треньора при получаване на определен брой технически нарушения съгласно състезателния правилник.