Последният скандал в калчото, който приключи с тежки присъди за Ювентус, Милан, лацио и Фиорентина, както и за още 26 човека, е най-големия скандал в Серия А за последните 20 години. Преди него обаче има още няколко в историята на италианския футбол.

През 1927 година отнеха шампионската титла на Торино
В края на сезона 1926/1927 година Торино празнува първата си титла в Серия А, когато местен вестник публикува статия, че клуба е подкупил някои от футболистите на съперника. Италианската федерация започва разследване по случая. След това се разкрива, че представител на Торино е платил 50 000 лири на защитника на Ювентус Луиджи Алеманди, за да загуби неговия отбор. Срещата завършва 2:1 за Торино. "Биковете" са лишени от титлата си, а Алеманди е наказан доживот. През следващата година е помилван, след като Италия печели бронзовите медали от олимпийските игри.

Милан и Лацио бяха наказани за уговаряне на мачове през 1980 година
В скандал с уговаряне на мачове в края на сезон 1979/1980 година попадат отборите на Милан и Лацио. Президентът на Милан Фелис Коломбо и играчи от Лацио, Авелино, Перуджа, Дженоа и Лече бяха арестувани заради уговаряне на мачове и незаконни залагания. Коломбо бе наказан доживот. Няколко футболисти, включително Енрико Албертози и Паоло Роси също са санкционирани.

Допинг скандал в Ювентус през 2001 година
Лекарят на италианския футболен клуб Ювентус Рикардо Агрикола е признат за виновен в спортна измама и получи присъда от 22 месеца лишаване от свобода за това, че е давал на играчите забранени вещества в периода 1994-1998 година. Изпълнителният директор на клуба Антонио Джираудо е оправдан по същото обвинение. Процесът започва през януари 2002 година, а през октомври 2003 италиански фармацевт заявява пред съда, че Ювентус притежава на склад 281 лекарствени препарата, сред които най-малко пет забранени  медикамента.
Множество бивши и настоящи играчи на Ювентус се явяват на делото като свидетели. Сред тях са и бившият носител на Златната топка Роберто Баджо и световният и евопейски шампион с Франция Зинедин Зидан, които заявяват, че са приемали само разрешени медикаменти.
Разследването по случая започа през месец юли 1998-ма година вследствие на изявления на бившия наставник на Рома Зденек Земан, настоящ старши-треньор на Лече, който заявява, че употребата на допинг е широко разпространена в италианското футболно първенство.
Присъдата на Агрикола е отменена след обжалването през декември 2005 година, а последната трета инстанция трябва да се произнесе по случая по-късно тази година.

Дженоа бе изхвърлен от Серия А в Серия "Ц1" през 2005 година
В края на миналия сезон Дженоа спечели промоция за елитния ешелон след 10-годишно отсъствие от него, но беше уличен в уреждане на резултата от мача от последния кръг от миналия сезон. Санкцията постанови, че отборът трябва да играе в третата дивизия и да започне сезона с минус 3 точки, а президентът на клуба Енрико Прециози е лишен от права за 5 години. Дженоа обжалва, но съдия Виготи реши, че е в правомощията на футболните власти да взема решение за изваждане на клуб заради измама и потвърди тяхното решение.