Процедурата за избор на изпълнител на реконструкцията на Зимния дворец в София за 41 милиона лева без ДДС е прекратена от възложителя "Академика 2011".

Новото ръководство на държавната фирма се мотивира с необоснованата висока прогнозна стойност на обществената поръчка и липсващите средства в дружеството за изпълнение на ремонта.

"Не са направени необходимите предварителни проучвания, не са взети налични статистически данни, не са идентифицирани пазарни аналози, които да бъдат сравнени и да се формира обоснована прогнозна стойност", се казва в решението на дружеството.

"Прогнозната стойност се явява напълно немотивирана и непрозрачна. Освен това изглежда значително завишена", се казва още там.

Ръководството на дружеството, което застъпи преди 10 дни след намесата на спортния министър Евгения Раданова, обявява, че няма необходимите средства за изпълнението на реконструкцията.

Според решението за прекратяване  20% от предвидените от правителството 35 милиона лева за ремонта не са преведени и не се налични в дружеството. 

"За изпълнението на проекта при така зададената прогнозна стойност ще бъдат необходими близо 50 милиона лева с ДДС. Осигуряването на останалата част от средствата не е обезпечено по никакъв начин и не съществува сигурност, че недостигащите средства изобщо ще могат да бъдат осигурени в бъдещ момент", се казва в мотивите на дружеството.

В понеделник един от загубилите кандидати - обединението "Академика спорт", в което влизат "Станилов" ЕООД и "Вамос" ООД, подаде жалба срещу решението на комисията за избор на изпълнител.

"Академика спорт" беше единият от двата участника, които не бяха допуснати до отваряне на ценовите оферти заради нередности в документацията.