Александър Везенков за втора поредна година бе отличен като "Най-добър млад играч" в Гърция. Българският национал получи своята награда на церемония в Атина в понеделник, часове след като бе станал MVP на престижния приятелски турнир "Никос Галис" с екипа на Арис.

19-годишният български талант получи приза си от легендарния Никос Галис, патрон на състезанието, което носи и неговото име.

Галис е най-силният играч в историята на гръцкия баскетбол. С негов кош в последната секунда на финала със СССР съседите спечелиха европейската титла в Пирея през 1987 г. със 103:101. В същия мач гардът наниза 40 точки.

Везенков вкара 12 точки за победата на “Арис” в двубоя за трофея срещу суперавторитетния ЦСКА (Москва) с 60:59. Ден по-рано в полуфинала синът на Сашо Везенков, бивш национал и настоящ спортен директор на “Лукойл Академик”, наниза 25 т. на турския “Банвит”. А в другия полуфинал, противопоставил два бивши европейски клубни шампиона, руснаците изхвърлиха “Панатинайкос”.

“Постигнахме две страхотни победи, които никой не е очакваше - каза Везенков. - Наградата за най-полезен играч ме прави щастлив, но всичко е резултат на отборна работа. Съотборниците ми помогнаха за приза и съм им много благодарен!

Везенков получи наградата за "Най-добър млад играч" от президента на Арис, а по ирония на съдбата, на същата церемония за "Най-добър играч" в първенството бе избран неговият пример за подражание Димитрис Диамантидис.

Това лято Александър попадна в Идеалната петица на Европейското първенство за младежи, и бе най-добър играч на мъжкия национален отбор на България.

През миналия шампионат с Арис той помогна на тима да стигне до финал за Купата, както и да завърши седми преди плейофите.