Един от най-големите български празници 24 май се явява като изключително важна дата за Литекс. На деня на Св. Св. Кирил и Методий българският футбол е поставен пред една сериозна дилема, която не може да бъде разрешена през последните години. Кой от двамата (разбира се, не Солунските братя) най-добри треньори в българското първенство напоследък превъзхожда другия? Учителят Люпко Петрович или ученикът му Станимир Стоилов? Това е въпросът, който ще получи сериозен отговор в четвъртък в Стара Загора, когато техните тимове излизат един срещу друг във финала за купата на България.

"Сините" вече си осигуриха шампионската титла и затова срещата е далеч по-важна и съдбоносна за Литекс. Отборът от Ловеч взе визи за предстоящото издание на турнира за купата на УЕФА, но това в никакъв случай не задоволява клубното ръководство. Босът Гриша Ганчев е категоричен, че сезонът може да бъде определен като успешен, само ако купата на България за трети път се озове в града на люляците.

От друга страна, предстоящият "оранжево-син" сблъсък може да се окаже решаващ за бъдещето на Люпко Петрович в Литекс. Ловчанлии претърпяха доста сътресения през това първенство, след като не успяха да изпълнят шампионските си амбиции и дори не намериха място в тройката. Освен това на няколко пъти край река Осъм замириса не на люляци, а на треньорски уволнения. Гриша Ганчев прояви търпение и даде вот на доверие на Люпко Петрович, но естествено, то няма да е безкрайно.

Вярно е, че сърбинът има договор с "оранжевите" за още 1 година, но в Ловеч не се примиряват, когато тимът не е на върха. Затова, ако иска да е сигурен, че ще запази поста си, Люпко трябва да триумфира с трофея в четвъртък.

На практика това е мачът на годината за "оранжевите" и при неуспех не са изключени доста сериозни последствия за футболистите. От известно време се твърди, че в Литекс предстои сериозна чистка, която Люпко Петрович ще подхване още това лято. Така че сега съдбата на повечето от играчите е в собствените им крака. "Оранжевите" умеят да печелят турнирни битки и са го доказвали неведнъж, независимо в каква форма се намират в момента и срещу кой отбор играят. Пример за това е финалът през 2004 г., когато "оранжевите" вдигнаха купата на България, въпреки че бяха надиграни от ЦСКА, но рулетката на дузпите се оказа печеливша за Люпко Петрович и момчетата му (2:2 в редовното време и 6:5 след дузпи). Няма да е нелогично, ако сценарият се повтори и сега...

Другият въпрос, който мнозина очакват да бъде разрешен, е ще преодолее ли най-сетне Левски бариерата "Литекс", защото през последните 3 години "сините"
нямат победа над "оранжевите".

Това са четири двубоя, в които ловчанлии извоюваха 2 победи и 2 равенства.
В момента обаче част от титулярните играчи на Люпко Петрович нямат опит в дербитата между двата отбора и това ще е първото изпитание от подобен род за тях. Това се отнася за бразилците Бето и Том, както и за тарана Крум Бибишков, които ще водят атаката на Литекс в Стара Загора. Изключително интересно е да се види как триото ще действа срещу отбраната на българския национален отбор и дали ще успее да пробие защитния вал, съставен от Томашич, Топузаков, Вагнер и Ангелов, които Мъри повика за евроквалификациите срещу Беларус. Със сигурност битката под Аязмото ще е люта и жестока.

Ще видим в четвъртък дали тактиката на Люпко Петрович, или пък тази на Станимир Стоилов, ще се окаже по-печеливша. Въпреки че 24 май е неучебен ден, то именно тогава учителят Люпко Петрович възнамерява да изнесе поредния си урок на ученика Станимир Стоилов. Намеренията обаче всеки пък трябва да се защитават с пълни сили. А Мъри от своя страна със сигурност ще направи всичко възможно за реванш срещу бившия си наставник.  

Люпко и Мъри един срещу друг, като треньори
09.12.2005 г., "А" група
Литекс - Левски 1:0
27.05.2006 г., "А" група
Левски - Литекс 1:1
26.11.2006 г., "А" група
Литекс - Левски 0:0
ОБЩО: 3 мача, 1 победа за Люпко Петрович, 2 равенства, г.р. 2:1