Председателят на Надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов в интервю за „Труд". В него той засегна най-важните теми, които вълнуват всички запалянковци на най-титулувания български клуб,

- Казусите с неплатени стари задължения не спират. Колко още остават, г-н Томов?

-Точна сума не мога да кажа, защото очаквам още „скелети да излизат от гардероба". Има прекалено много скандални случаи в периода 2009-2013 г. Но мисля, че ще се справим. Най-трудният период мина. Разполагам с доказателства, че клубът умишлено е бил товарен с дългове, а през 2013-а воден директно към фалит. Дано новите български правителства и съдебната система най-после сложат ред и спрат лицата, които присвояват пари за себе си.

- Каква е вашата прогноза за следващите 12 месеца?

- Днес най-важното е, че ЦСКА е спасен и отново е водещ отбор. За последната година са изплатени милиони задължения, получен бе лиценз, направихме силен първи отбор, който спечели второто място и има всички перспективи да продължи да се бори за върха. В следващите 12 месеца трябва да завършим процеса на финансово оздравяване на ЦСКА. Да изчистим тежкото наследство. И най-накрая да имаме генерален спонсор, както и още няколко по-малки. Не спираме да се сблъскваме с огромната арогантност на всички, които искат да видят ЦСКА във „В" група. Провалиха се, затова сега са жалки и нагли.

- Не предвиждате ли вариант, в който няма да успеете?

- Най-големите опасности в тази насока са преодолени. Но знаем - ще минем през още страдания. Показателен е фактът, че сме изплатили 2616 000 лева на футболисти, треньори и мениджъри. Още няколко агенти. Би трябвало тази есен да приключим още 15 до 17 случая, наследени от миналото ръководство. В това число е и този комично-трагичен случай с Тенгариня и Нилсон, за който се обръщаме към Спортния арбитражен съд в Лозана.

- Колко струва издръжката на ЦСКА на месец?

- Между 500 и 600 хиляди лева месечно. Проблемът е плащането на дълговете. Когато успеем да ги покрием, ще можем да си позволяваме повече неща. Успоредно решаваме две задачи - оздравяване на клуба и създаване на 5-го-дишна перспектива за много силен първи отбор.

- С какъв призив ще се обърнете към феновете, които ще се включат при втората емисия с акции?

- Огромната маса фенове на ЦСКА са истински патриоти. Най-важното е да не се поддават на интриги. Така стана през 2008 г., когато заради „несъществен спор с НАП" ни беше отнет незаконно лицензът. А после така между другото остана фактът, че именно НАП каза - единствено ЦСКА си е плащал изрядно данъците. Днес бившите собственици опитват да настройват феновете срещу клуба си. Ще кажа на нашите запалянковци така: „Сега е моментът да се помогне на ЦСКА!" Очаквам през ноември да реализираме успешно втората емисия с публичната продажба и това да е наистина клуб на своите фенове. Те ще притежават 30 процента, а може и повече от акциите. Никой няма да краде парите! Те ще помогнат да се изчистят задълженията на ЦСКА и да се развива клубът.

- Зависи ли ЦСКА от предстоящите парламентарни избори?

- Надявам се, че ЦСКА не зависи от политически проблеми. Политическите сили в това число и Българската социалдемокрация, която аз представлявам, трябва да отправят ясно послание към проблема с базите. ЦСКА единствен е в неравноправно положение другите отбори. Най-вероятният победител в парламентарните избори Бойко Борисов е футболен човек, познава спорта. Очаквам и той, и останалите да решат много открити въпроси, включително и тези на ЦСКА.

- Ръководите клуба в два периода при различни правителства. Какво чувахте за проблема?

- Винаги се обещава и след това не се прави нищо. Или не остава време. През пролетта говорих с бившия премиер Пламен Орешарски и със спортния министър Мариана Георгиева. Двамата обещаха публично въпросът да бъде решен. Накрая.....времето не стигна".

- Ако новото правителство каже: „Базата е на ЦСКА!", какво ще се случи и за колко време?

- Ще завоюва армейски гласове. Бях предоставил проект на бившето правителство за пълна реконструкция на стадион „Българска армия" с инвестиции от Западна Европа. Разочарованието от знака „Стоп" пред намеренията ни бе голямо. Дано при следващите управляващи нещата се получат. Въпросният проект щеше да отнеме между 18 и 24 месеца. А ако бъде опростен, срокът се намалява. Но аз искам да се направи най-доброто.

- Бившият председател на надзорния съвет на клуба Лоурънс Дейвис трябваше да намери инвеститор. Какво се случи?

- Той беше един от хората, които намериха инвеститора, за когото отговорих. Но и Дейвис, както много други са, меко казано, разочаровани от черния пиар, с който иронично беше обрисуван.

- Може ли ЦСКА да стане печеливша компания?

- През 2008 г. изведох клуба на счетоводна печалба, станахме шампион с 16 точки разлика. Значи може. Но ми трябва време.

- Достатъчно ли печели ЦСКА от телевизионните пари?

- Приходите са направо символични. Между 50 и 100 пъти по-малки от тези в Западна Европа. Надявам се, щом се предприе смяна на телевизионния канал, това да е било в името на по-големи постъпления за клубовете. Очаквам и повече прозрачност от страна на компанията „футбол про медия", която държи тв правата. Това ще е от полза за всички клубове.