Винъс Уилямс продължава победния си поход в Мелбърн, като този път се разправи с Агниешка Радванска с 6:3, 2:6, 6:1. 34-годишната американка водеше с 5-4 в преките двубои, но не беше взела сет или дори повече от шест гейма в нито един от последните им три мача. Този път обаче Уилямс показа надмощието си над полякинята и за първи път от 2010-а ще е на четвъртфинал в турнир от Големия шлем.

Радванска започна двубоя изключително пасивно без особена сила в ударите си и явно разчиташе на висок процент непредизвикани грешки от ракетата на Винъс. Уилямс пласираше едва 43% от първия си сервис, но пък спечели 9 от 10 разигравания на втори и беше абсолютно непоклатима в подаванията си.

При 3-3 двете направиха близо 20-минутен гейм с общо 30 разигравания, в които американката проби от шестия брейкпойнт. Винъс затвърди скоростно и после затвори категорично сета с още един пробив за 6-3.

Нататък обаче ветеранката не успя да задържи високото ниво в играта си и подари пробив за 2-1 на полякинята с три поредни непредизвикани грешки. Радванска открадна още веднъж подаването на Уилямс, след като американката изкара два форхенда в аут и отново се пропука за 1-4. Шестата поставена в схемата не пропусна шанса си и изравни сетовете с 6-2.

А на старта на третия, Винъс изглеждаше доста разсеяна. Американката отново изкара форхенд на поне 2 метра в аут след дълбок ретур на Радванска и полякинята проби рано за 1-0. Уилямс обаче се възползва от пълната липса на скорост в ударите на съперничката и веднага обърна до 2-1, а после довърши Радванска с нови два пробива за 3-1 и 5-1. След още няколко минути Винъс вдигна победоносно ръце пред радостните погледи на сестра ѝ Серина и нейният треньор - Патрик Муратоглу.

"В третия сет изпаднах в транс, исках единствено да победя", призна Винъс минути след триумфа си. Това е 21-ият път, в който сестрите Уилямс пробиват заедно до четвъртфиналите на турнир от Шлема. Винъс ще се опита да повтори постижението си от US Open 2010, когато за последно стигна до полуфиналите.

Сега на пътя ѝ е 19-годишната американка Мадисън Кийс, която след страхотната победа над поставената под №4 Петра Квитова, днес надделя и над своята сънародничка Мадисън Бренгъл с 6-2 6-4. Кийс реализира четири пробива и само веднъж не успя да удържи подаването си. В допълнение 19-годишната състезателка пласира 33 уинъра и шест аса, благодарение на които за първи път в кариерата си е на четвъртфинал от Големия шлем.