Веселин Топалов се пуска в ново предизвикателство, като подписа договор за участие в новосъздадената професионална верига по шахмат „Чес тур 2015".

В нея влизат три от най-престижните турнира в света - Ставангер (Норвегия) през юни, Сан Луис (САЩ) през август и Лондон през декември, а общият награден фонд е 1 млн. британси лири (1,35 млн евро).

Уникалното на веригата е, че в нея ще участват първите 9 гросмайстори в световната ранглиста към 1 януари 2015-а, което прави „Чес тур 2015" най-силното състезание от този род досега в историята. Домакините от трите града ще номинират по един свой представител и така във всяко състезание ще има по 10 гросмайстори.

„Обсъдихме идеята още миналата година с Рекс Синкфилд, който е милиардер и спонсор на американския шахмат - разкри подробности Силвио Данаилов, мениджър на Топалов и шеф на родната федерация. - Така се продължава практиката с доскорошния „Голям шлем", в който имаше други големи турнири с елитни гросмайстори. Догодина към веригата ще се включи и Джакарта (Индонезия)."

Американският бизнесмен организира и досега турнир за „Купа Синкфилд", който започна с 4-ма, но после увеличаваше броя на шахматистите. През 2014-а Топалов завърши трети в класирането от 6-ма участници. Впечатлен от интереса към партиите милиардерът реши да обедини трите състезания във верига на най-високо ниво като участници и награден фонд. Разпределението на парите във всяко състезание ще се уточни допълнително, както и наградите за крайния победител.