За първи път за определяне на лауреатите на анкетата "Футболист на футболистите" ще се взимат предвид и гласовете на феновете. Това стана ясно на днешната пресконференция, организирана от "Асоциацията на българските футболисти". Както и във всяко от предишните шест издания на анкетата, гласовете си ще дадат и професионалните футболисти в България.

Победителите ще получат наградите си на на 12 май от 13 часа в зала "Сердика" на хотел "Шератон". Очаква се на церемонията да присъстват президентът на БФС Борислав Михайлов, председателят на ДАМС Весела Лечева, треньор номер 1 на 20-и век по футбол Димитър Пенев и президентът на Професионалната лига Валентин Михов.

Тази година се запазват трите традиционни номинации: "Футболист на футболистите", "Най-добър млад футболист" и "Най-добър треньор". Специалните награди пък са четири на брой: "За цялостен принос към футболната игра", "Кавалер на честната игра и спортсменството", "За проявено мъжество и характер" и "Награда на публиката".

"Това е отлична анкета, защото нашите играчи и треньори заслужават по-добър имидж. Ето например Димитър Пенев и Аспарух Никодимов - вероятно най-успешните български треньори изобщо, нямат почти никакво име зад граница. А у нас не се работи лесно. Видяхте, че дори световно известният специалист Луиджи Симони не постигна кой знае какви успехи", коментира старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов - победител в своя раздел за сезон 2002/2003.

Той призова за толерантно отношение към съперниците, визирайки предстоящото дерби с вечния противник Левски.

"Хубаво е, че хората, които играят футбол, избират своите победители. Няма опасност аз или който и да е от Левски да бойкотираме тази анкета, защото никой не се съмнява в обективността й. Имам предвид анкетата за "Футболист на годината" преди няколко сезона, когато имаше явна манипулация. Гласувах безпристрастно и на базата на това, което съм видял по терените", заяви пък Даниел Боримиров, който стана първи за сезон 2005/2006.

Номинации за сезон 2007/2008:

"Футболист на футболистите":
Велизар Димитров и Александър Тунчев от ЦСКА, Даниел Боримиров и Георги Петков от Левски, Уелингтон да Силва-Том и Ивелин Попов от Литекс, Марчо Дафчев от Локо (Сф), Йордан Петков от Славия, Георги Христов от Ботев, Александър Александров-Кривия от Черно море, Красимир Димитров от Локо (Пд) и Херман Пиетробон от Пирин (Благоевград).

"Най-добър млад футболист":
Николай Димитров и Мариян Огнянов от Левски, Николай Бодуров от Пирин (Благоевград), Иван Иванов от Локо (Пд), Мартин Кавдански от Славия, Александър Александров от Черно море, Величко Величков от Ботев, Атанас Фиданин, Георги Божилов и Владислав Стоянов от Черноморец.

"Най-добър треньор":
Стойчо Младенов от ЦСКА, Станимир Стоилов от Левски, Миодраг Йешич от Литекс, Стефан Грозданов от Локо (Сф), Димитър Димитров от Черноморец, Стевица Кузмановски от Славия, Велислав Вуцов от Калиакра, Драголюб Симонович от Сливен, Димитър Алексиев от Миньор (Пк), Стойчо Стоев от Чавдар (Етр) и Стамен Белчев от Локо (Мз).