Скандалният президент на ФИФА Сеп Блатер има намерение да поиска поста почетен президент на централата, съобщи пред агенция ТАСС съветникът му Клаус Щолкер, който също като работодателя си е швейцарец. 79-годишният Блатер се насочи към пети мандат начело на световния футбол, но след невиждан скандал в края на май тази година беше принуден да се оттегли.

"Той предприема стъпки, за да получи поста почетен президент, какъвто смята, че заслужава заради дългогодишната си работа в полза на футбола, коментира по-късно и пред Тагес Анцайгер съветникът на Блатер. В момента във ФИФА няма почетен президент, като до 2013-а година такъв беше Жоао Хавеланж. Бразилецът, който в момента е на 99 години, беше президент от 1974-а до 1998-а година, след което беше наследен от бившия си генерален секретар Сеп Блатер.

Самият Блатер в момента е със спрени права да упражнява дейността си във футбола за 90 дни, както и Мишел Платини. Актуалният президент на УЕФА беше кандидат за мястото на Блатер, но за момента не може да се яви на изборите. Камерунецът Иса Хаяту е временно изпълняващ длъжността президент на ФИФА.