Бившият президент на БФВТ Андон Нколов заяви, че спортът вдигане на тежести е пред закриване и час по-скоро настоящото ръководство, което носи цялата
отговорност за скандала с 11-те хванати с допинг състезатели, трябва да подаде оставка.

"Не може да унищожиш даден спорт и да продължаваш да го управляваш. Ако не се предприемат мерки този спорт просто ще бъде закрит. Невероятно е да хванат с допинг целия национален тим. Това е тотален провал не само на старши треньора, но и на цялото настоящо ръководство, заяви Андонов.

Николов подчерта, че Управителният съвет на БФВТ не иска да поеме никаква отговорност и да подаде оставка. Вместо това си правят комисии, за да разследват самите себе си.

Бившият шеф на БФВТ подчерта, че трябва да дойде ново ръководство, което да започне да гради от нулата. В противен случай няма да е далеч времето, когато този спорт ще стане аматьорски и любителски.

В тази връзка в събота (6 септември) от 11.00 часа в ресторант Странника в Стара Загора ще се състои сбирка на недоволните клубове, за да се обсъдят проблемите. Ще се обсъжда и възможността от свикване на Общо събрание.Новината оповести олимпийският шампион от Сеул 1988 Севдалин Маринов, който присъстваше на пресконференцията заедно с Андон Николов.

Бившият шеф на щангите разкри и някои от задкулисните действия на настоящото ръководство. Още с идването на власт бе осъществена среща с президента на Международната федерация Тамаш Аян.

След това се оказа, че Иван Стоицов участва на Световното първенство през 2007-а година без да е имал право на това, тъй като не е бил включен в списъка със състезателите, които задължително се проверяват за забранени вещества.

"Както е известно Стоицов стана световен шампион. Рано или късно обаче някой щеше да изгърми, защото федерацията и националния тим се управляват от некомпетентни хора. И това се случи още преди Олимпиадата, което е много жалко.
Да не казвам, че повече от седмица криха, че всички състезатели са хванати с допинг. Както и сега крият за наложеното наказание от страна на Международната федерация, което според мен е четири години", каза Андонов.

Да не говорим за старите неща относно финансите. Никой така и не разбра, къде потънаха 1 милион долара от катарската сделка, къде отидоха 1 милион лева от спонсорството на Нафтекс, както и къде са парите от домакинството на Европейските първенства.

Лично аз, когато бяхме домакини на Евро 2005, внесох 376 000 вро в касата на федерацията, подчерта старият шеф.

Андон Николов каза още, че не възнамерява да се кандидатира отново за президент и на този етап не би се върнал начело на БФВТ. Но е задължително да дойде ново ръководство, което да се опита да реанимира този спорт. Макар че не знам как ще се
оправим, тъй като сме на дъното, подчерта Николов.

Доколкото разбирам са се договорили с Тамаш Аян да плащат на части глобата за хванатите 11 състезатели. Как ще става не знам, тъй като ДАМС едва ли ще даде пари. Факт е обаче, че се готвят за участие на предстоящото Европейско първенство за кадети.

Разчита се да мине време и всичко да се забрави. ДАМС няма правомощия да предизвика нови избори, а само да спре финансирането на федерацията. Доколкото знам в новия устав има точка, според която е нужно 75 процента от клубовете да
предизвикат извънредно Общо събрание. Това противоречи на закона за юридическите лица с нестопанска цел, където изрично е посочено, че само 1/3 от клубовете могат да предизвикат извънредно общо събрание, каза още Андонов.
Въобще, ако така се продължава, съвсем скоро нищо няма да остане от спорта вдигане на тежести в България. Разбрах, че елитни състезатели като Демир Демирев и Мехмет Фикретов са заминали да работят в Италия, за да изкарват някакви пари",
завърши бившият президент на БФВТ.