Григор Димитров загуби от Жо-Вилфред Цонга в истинска тенис драма на Уимбълдън. Българинът напуска надпреварата след поражение с  7:6(4), 4:6, 4:6, 6:7 (8). Срещата бе прекъсвана на няколко пъти заради дъжд. Въпреки поражението Димитров спечели сърцата на феновете на Корт №1, които го изпратиха с бърни аплодисменти. Нещо повече, сред коментаторите на двубоя бе МакЕнроу, който остана впечатлен от изявите на българина и на няколко пъти го сравни с Роджър Федерер.

В първия сет на мача двамата показаха отличен тенис. Особено впечатляващи бяха няколко изпълнения от форхенд на Димитров, с които българинът си заслужи аплодисментите на зрителите на Корт №1.

Димитров бе по-агресивният играч и за целия сет достигна до 7 точки за пробив (срещу 3 за Цонга). Особено драматичен бе така важният седми гейм, в който Гришо стигна до преднина 0:40 при подаването на Цонга. Световният №19 обаче пласира няколко брутални сервиса, с около 130 мили в часа и спаси кожата. Така логично се стигна до тайбрек, в който Димитров се наложи със 7:4 точки.

Французинът „натисна" подаването на Димитров в началото на втория сет, като стигна до пробив за преднина 2:1. При този резултат обаче дъждът се намеси и прекрати временно мача. Първата поява на дъжда бе в първия гейм (при резултат 30:30), когато срещата бе прекъсната за няколко минути.

Малко преди 20:00 часа българско време над Лондон грейна слънце и срещата бе подновена. За жалост българина така и не успя да върне пробива от началото на втория сет и допусна Цонга да изравни резултата. Най-добрата възможност за Гришо се откри при 4:5, когато стигна до точка за пробив. В този момент обаче французинът пласира няколко брутални начални удара и взе сета.

Третата част започна отново добре за Димитров, който спечели първото си подаване. При 3:3 обаче французинът стигна до точка за пробив, която успя да уползотвори и така стигна до крайната победа с 6:4.

В четвъртия сет драмата бе пълна. Цонга успя да пробие Гришо и да поведе с 5:4. Французинът обаче не успя да затвори мача при сервиса си и така се стигна до 6:6. В тайбрека двамата тенисисти показаха отлична игра, но победител се оказа Цонга, който се наложи с 10:8.

Димитров се строполи на земята от разочарование, но Цонга прескочи мрежата и го прегърна.