Двукратният световен шампион Марк Маркес спечели първа позиция на пистата Сепанг за Гран При на Малайзия. Спечели, като постигна нещо уникално. Стана първият пилот, който официално слезе под 2 минути за обиколка на пистата Сепанг.

Това бе 13-атата първа позиция за Маркес през този сезон, което е също е нов рекорд, както и 50-а в кариерата на младия пилот в трите класа. На първа редица до него са съотборникът му Дани Педроса и Хорхе Лоренсо.

Пилотът на Repsol Honda счупи рекорда от 2 минути на обиколка на пистата с време 1:59.791 и бе по-бърз от съотборника си Дани Педроса, който бе с 0.182 сек. Времето на Марк бе в предпоследната му обиколка и бе с няколко десети по-слабо от предишния му рекорд - 2:01,415 от миналата година, както и от неофициалния записан по време на тестовете през февруари. Квалификацията бе при температура от 35 градуса на въздуха и 50 градуса на асфалта. Педроса също може да се впише в историята като пилот, слязъл под 2 минути за обиколка, но Маркес бе първи, а Дани бе след него с 1:59,973. Дани даде времето си в последната обиколка на писта. Трети на първа редица се нареди Лоренсо (Movistar Yamaha) с 2:00.203 мин.

Щефан Брадъл (LCR Honda MotoGP) и Андрая Довициозо се наредиха на втора редица, но на близо секунда от обиколката на Маркес. Трети на редицата се класи Валентино Роси също от екипа на Movistar Yamaha MotoGP. Доктора бе на 0,949 сек. от Маркес.

На следващите редици пилотите изостанаха над секунда на квалификацията.- Трета редица остана за Алекс Еспаргаро, Кал Кръчлоу и  Брадли Смит (Monster Yamaha Tech 3).

Топ 10 оформи Алваро Баутиста (GO&FUN Honda Gresini), който е първи от 3-а редица, а до него е Хироши Аояма (Drive M7 Aspar). Японецът падна на Q1, но продължи напред. Третият на този ред - Пол Еспаргаро (Monster Yamaha Tech3) зае 12-а позиция с времето си от Q2, но след това участието му бе поставено под въпрос заради съмнение за счупена кост на левия му крак по време на катастрофата от третата свободна тренировка. Състоянието му и възможността да кара ще бъде поределено утре сутринта, преди състезанието.

В надпреварата няма да участва и Андреа Яноне (Pramac Racing). Той получи леки наранявания на ръката си по време на инцидента вчера.