Цветана Пиронкова продължи и днес с бляскавия си рейд в Сидни.  Първата ни ракета тресна Сара Ерани със 7:6(2), 6:3, което означава класиране на полуфинал в престижния турнир.

Цвети надигра  световната №7  с агресивна игра, желание за борба за всяка една точица, изключително голям брой уинъри, страхотна защита и много движение по корта.

В първия сет на двубоя Цвети отрази точка за пробив още на старта, и то след ас. След това изтърва четири брейкбола, но успя при петата си възможност и поведе с 2-0, но още в следващия гейм загуби аванса си. Последва нов силен период за Пиронкова, осигурил ѝ преднина от 5-3 и поставил я в ситуация, в която да сервира за сета.

Тук ръката на Цвети трепна и последваха няколко непредизвикани грешки, а в същото време Сара Ерани повиши значително нивото си, което доведе не само до връщане на пробива, ами и до нов, което означаваше 6-5 за италианката и неин сервис.

Дойде ред на първата ни ракета да покаже характер и да върне пробива в последния възможен момент, а на старта на тайбрека последва страхотно разиграване, в което блесна с невероятна защита. Пиронкова просто летеше по корта и засипа противничката си с дъжд от уинъри и поведе със сет аванс след 7-2 точки в тайбрека.

Втората част стартира с три поредни пробива, а при 2-1 в полза на българката Ерани поиска намеса на физиотерапевта за проблеми в областта на гърба.

При подновяването на играта Пиронкова не просто не допусна спад, ами спечели следващия гейм след два поредни аса, веднага след това отново проби и вече водеше с 4-1. Точно тогава, на последвалата почивка, италианката поиска на корта да слезе треньора ѝ, а неговите указания дадоха желания резултат и Ерани спечели следващите два гейма, връщайки единия от пробивите.

Цвети издържа на атаката на световната №7, отразявайки брейкбол и след здрава битка задържа подаването си, а при 5-3 отново проби и записа една от най-големите си и престижни победи в последните няколко години.

Успехът на Пиронкова ѝ донесе $33,865 от наградния фонд и 185 точки за ранглистата, което ще доведе до скок от над 20 места - от №107 до около №85 в света, ичисли "ТесиКафе". При нова победа на полуфиналите, Цвети ще се изкачи с още 20 позиции.

Пиронкова никога досега не е достигала до финал на WTA турнир, а в опит да стори това на силния турнир в Сидни ще срещне Петра Квитова.