България да бъде домакин на Турнира на претендентите за световната титла през ноември, пожела вторият в световната ранглиста по шахмат Левон Аронян.

Той обяви това свое желание в официално изявление до световните медии и президента на ФИДЕ, Кирсан Илюмжинов.

Три държави подадоха официални документи за домакинство на едно от най-престижните събития в световния шахматен календар - България, Великобритания и Азербайджан. Срокът за подаването на оферти изтече на 31-ви януари, а резултатът ще стане ясен на 20-ти февруари.

Гросмайстор Аронян, който преди броени дни спечели еднолично супер турнира "Тата Стийл" във Вайк ан Зее, Холандия познава българите като отлични организатори и домакини на елитни състезания. У нас той игра на турнира от Големия шлем "М-тел Мастърс" през 2008-ма година, а именно в България, по време на Европейската клубна купа през 2010-та в Пловдив, гросмайсторът влезе в елитния клуб на шахматистите с ELO над 2800.

Ако България спечели домакинството, в турнира на претендентите ще получи право да участва и бившият световен шампион Веселин Топалов, тъй като домакинът има правото да посочи осмия участник.

Останалите шахматисти са ясни: Петер Свидлер (Русия), Александър Гришчук (Русия), Василий Иванчук (Украйна) (заели първите три места за Световната купа), първите трима в световната ранглиста на ФИДЕ - Магнус Карлсен (Норвегия), Левон Аронян (Армения), Владимир Крамник (Русия) и загубилият мача за Световната титла по шахмат, който предстои да се проведе тази година между Вишванатан Ананд (Индия) и Борис Гелфанд (Израел).

В своята оферта, България е посочила Панагюрище като град - домакин на турнира на претендентите. "Няколко са причините за това наше решение", коментира г-н Силвио Данаилов, президент на Европейския шахматен съюз и Българската федерация по шахмат.

С избора на Панагюрище, според него, страната ни ще има възможността да покаже пред света своите богати културни и исторически традиции. Миналата година българският гросмайстор Веселин Топалов откри в красивия град шахматен клуб, носещ неговото име, а на участниците в турнира ще бъде предоставен луксозен СПА център.