Светът се тресе от огромно напрежение заради сваления пътнически самолет в Украйна, но война се разгаря и в може би най-спокойния спорт - шахмата, пише в. "Труд".

Предстои олимпиада в Трьомсьо (Норвегия) от 1 август, но валят залпове с думи и документи след отказа на организационния комитет да допусне женския отбор на Русия до състезанието.

Дръзко решение срещу основния претендент за титлата и мощна държава като Русия. Решението обаче е облечено със законов мотив - Руската федерация по шахмат (РФШ) дава заявка в срок за мъжкия отбор, но не и за женския. Затова тимът на рускините е изваден от списъка заедно с още други 9 страни, което предизвика остра реакция от Кирсан Илюмжинов, шефа на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ).

Руският властелин на шаха няма как да остави нещата така и скоростно публикува изявление, че е възмутен от решението на норвежците и “ФИДЕ допуска женския отбор на Русия до олимпиадата”.

Според Илюмжинов има политически подтекст в тази история, свързана с наближаващите избори за президент на ФИДЕ и на Европейския шахматен съюз (ЕШС) в Трьомсьо.

За нов мандат като председател на ЕШС се бори Силвио Данаилов, който е в един отбор с легендата Гари Каспаров, който пък е опонент на Илюмжинов за поста. За ЕШС ще гласуват 54 делегати, а за ФИДЕ - 180.

Екип от юристи на ФИДЕ изпрати писмо с ултимативен тон до организационния комитет да преразгледа решението си до понеделник.

Какво ще се случи после?

Първият вариант е норвежците да клекнат и да върнат жените на Русия на олимпиадата. Всъщност забавената заявка е заради чаканото от ФИДЕ разрешение украинката Катерина Лахно да се присъедини към тима на Русия.

Ако Норвегия се противопостави на ФИДЕ, тогава войната ще се разгори още повече. При този вариант се очаква да започнат съдебни дела с непредвидими резултати и последици за древната игра.

В шахматните среди се разпространяват информации за закани на ФИДЕ да се отложи и дори премести олимпиадата от Трьомсьо в... Сочи. А всички действия, свързани с каквото и да било по оста Русия - Украйна, точно сега е болезнена и адски деликатна тема.

“Войната е жестока, сякаш е за златна мина, а не за шахматни федерации - коментира Силвио Данаилов. - Те прескачат всякакви граници в опитите да се търсят компромати. Преди броени дни излезе “информация”, че с Гари Каспаров сме искали да купим американеца Андрю Поулсен за нашата кауза, което е голяма глупост. Той е свързан с Илюмжинов и с неговата фирма “Агон” дори приватизираха големите първенства на ФИДЕ. Непрекъснато призовавам да разкрият договора на “Агон” с ФИДЕ, но винаги отказват.

Някои хора са изгубили реална представа какво правят и не знам докъде могат да стигнат в опитите за дискредитиране. Какво ли ще измислят по мой адрес до изборите е трудно да се предвиди. Контактувам с много хора и чувам за заплахи, подкупи и натиск за гласуването.”

Световният шахмат е пред разкол, предрече президентът на Украинската федерация Виктор Капустин. Централата е въвлечена като страна в сериозен скандал, защото Русия обяви за своя състезателка украинката Катерина Лахно. А заради този трансфер от Москва забавиха заявката за олимпиадата в Трьомсьо и организационният комитет не допусна женския отбор на Русия на състезанието от 1 август.

Шефът на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов наложи на норвежците да приемат рускините на олимпиадата. Дори бе изпратено ултимативно писмо от адвокати на ФИДЕ към скандинавците до понеделник да променят решението си.

“Предупреждавам ФИДЕ, че ако продължи да третира някои държави като по-равни от другите, това ще доведе до сериозен разкол в шахмата. И няма да завърши само със спечелени 5 гласа повече от Илюмжинов срещу Гари Каспаров на конгреса. Разколът ще бъде истински.”

Капустин твърди, че преминаването на Лахно при руснаците е незаконно по правилата на ФИДЕ. Тя е включена в състава на Украйна за олимпиадата и според Капустин няма официално заявление от нея за напускането на отбора. Очаква се развитие на скандала в понеделник.