България има голям шанс да стигне поне до медалите на Евроволей 2015, сочи досегашната история на тима ни.

За пети път съставът ни започва европейско първенство с три поредни победи. Това показва статистиката от всички участия до сега на страната ни на шампионат на Стария континент. В досегашната история подобен летящ старт на 75 процента означава и спечелване на медал.

През 1951-а във Франция националите ни постигат най-големия си успех на европейско първенство, грабвайки сребърните отличия. Тогава отборите се разделят на първа и втора групова фаза, като лъвовете започват с три успеха и в последствие ликуват с втората позиция.

12 години по-късно, на европейското първенство в Румъния, нашите отново стартират с 3 последователни победи. Този път обаче това не им стига, за да могат във втората фаза да се възползват и в крайна сметка приключване в подножието на медалите - четвърти.

През 1983-а в ГДР печелим бронз, като на старта записваме три победи, след което приключваме с още един успех и 3 поражения.

За последно България постига летящ старт през 2009-а. Преди 6 години воденият от Силвано Пранди тим направи три поредни победи в първата фаза, след което извоюва правото си да стъпи на почетната стълбичка. Именно в Турция са и последните ни отличия от голям форум - бронзовите медали.