През тази седмица Григор Димитров за първи път в кариерата си влезе в ролята на защитаващ титлата си шампион, а днес той направи още една крачка към постигането на тази цел, достигайки за втора поредна година до финала на турнира в Стокхолм. Това стана възможно след победа за хасковлията с 6:3, 7:5 над Бърнард Томич.

За Григор това ще бъде общо шести финал на ниво АТР и четвърти от началото на 2014 г., в която вече спечели три трофея, всеки от които на различна настилка - на твърди кортове в Акапулко, на клей в Букурещ и на трева е Куинс. В опит да се превърне в единствения тенисист през настоящия сезон, успял да завоюва титли на всички четири настилки, на които се играе съвременият тенис, добавяйки и трофей от турнир в зала, в неделя Григор ще се изправи срещу победителя от втория полуфинал, противопоставящ Томаш Бердих и Матиас Бахингер.

Днешният двубой започна по възможно най-добрия начин за българина, който измъкна подаването си след изоставане от 0-30, след което реализира първия си пробив, а категоричен сервис гейм му донесе предимство от 3-0. До края на откриващия сет Томич стабилира играта си на собствен начален удар, но същото се отнасяше и за Григор, който не даде никакви шансове на австралиеца да се върне в резултата и след около половин час игра вече водеше със сет аванс.

В четвъртия гейм на във втората част Димитров допусна няколко непредизвикани грешки, благодарение на които австралиецът не само достигна до първите си възможности за пробив в мача, но дори реализира втората от тях и малко по-късно вече водеше с 4-1. Сервирайки за оставане в сета при 3-5 българинът бе изправен пред нови два брейкбола, които той отрази след мощни начални удари и в крайна сметка измъкна подаването си.

Първата ни ракета не спря дотук и още в следващия гейм притисна своя съперник от ретур, а усилията му бяха възнаградени с шанс за връщане на пробива при 30-40, който бе реализиран след двойна грешка от ракетата на Томич. Резултатът бе изравнен след стабилно подаване за Григор, а в тези минути австралиецът изглеждаше разколебан и това си пролича в 11-я гейм, когато допусна серия от непредизвикани грешки, позволили на българина да достигне до нов пробив, оказал се и решаващ за изхода на мача.

Благодарение на днешната победа Димитров си осигури 49,770 евро от наградния фонд и 150 точки за световната ранглиста, които обаче няма да прибави към актива си, тъй като има да защитава общо 250 от миналогодишното издание на турнира в Стокхолм. Трябва да се отбележи, че дори и да успее да спечели отново титлата, Григор може да загуби позицията си в Топ 10, а това би се случило при евентуален триумф за Анди Мъри във Виена.

Все пак всяка спечелена точка до края на сезона е изключително ценна за българина в битката за място на Мастърса на осемте най-добри. В момента Григор се намира под №11 в годишната ранглиста и ще остане на тази позиция, независимо от развоя на финалната среща в Стокхолм, но ако защити титлата си, то тогава би намалил разликата между него и останалите претенденти за участие в Лондон.