Президентът на българската федерация по волейбол Данчо Лазаров заяви на официална пресконференция, че националният отбор продължава пътя си без бившия селекционер Радостин Стойчев.

Инж. Лазаров изобщо не отвори дума за оставка от своя страна, като добави, че не е във възторг от оттеглянето на Стойчев, но е принуден от обстоятелствата да взима бързи решения.

"Няма как да си подам оставката пред Стойчев, това е абсурд, дори чисто технологично", заяви открито босът на родния волейбол.

Така отборът ще бъде воден от помощниците на Стойчев Найден Найденов и Георги Петров, а групата, която ще пътува за двата турнира в Аржентина и Португалия вече е определена.

„До този момент официална оставка в писмен вид не е постъпила, редно е да се случи. Явно ще продължаваме да комуникираме чрез медиите. Днес беше уточнен списъка с играчите, отбора ще го водят Найденов и Петров, за старши-треньор е записан официално Найден Найденов. Имахме срещи с момчетата, треньори, щаб и тн. – пожелаехме им успех, поздравихме ги за свършеното до тук”, бяха първите думи на Лазаров пред журналистите.

Наистина, тази оставка на Радостин Стойчев много силно ни изненада. Ние очаквахме той да продължи да води отбора и на Олимпиадата, защото под негово ръководството отбора спечели квота. Не беше прието с възторг решението му да напусне. Принудени сме от обстоятелствата да взимаме бързи решения”, продължи той.

„По отношения на квалификацията, ето още веднъж фактите такива, каквито са: България получи правото на първата европейска квалификация – безспорен успех на БФВ, разбира се невъзможен без подкрепата на държавата. Само правото да организираме този първи турнир ни струваше 500 000 лева, които получихме от държавата."

„Следващата квалификацията, която погрешно се твърди, че ни се полага по право, за нея бяхме поставени пред трудност да вземем решение дали въобще да се кандидатираме за нея. Говорих с премиера Борисов, споделих му възможността при несполука в първата, да организираме втора.”

Тогава взехме едно решение, направихме преоценка и признавам, че прибързахме с неговото освобождаване. След това, след срещата с премиера променихме решението си и дадохме шанс на Радостин да води отбора на Олимпиада. Лично помолих премиера за негово ходатайство в този труден момент”, заяви Лазаров.

„Стойчев обаче продължи да иска неизпълними неща. Няма как Управителния съвет да си даде оставката пред Стойчев, това е абсурд. Невъзможно е чисто технологично УС да си подаде оставката на треньора. Не спря да иска оставки, а сега изоставя отбора един ден преди заминаването му за втория турнир от Световната лига.

„Ние, като федерация, успяхме да организираме тези две най-скъпи в нашата история квалификации. Платихме над 2 милиона. Момчета ги спечелиха на полето, държава помогна, но това са фактите.”

„Тъй като до нас достигна информация, че Стойчев че иска да участва в общото събрание. Каним го да участва в четвъртък”, завърши своето обръщение към медиите президентът на БФВ.

Той добави, че вратите за Матей Казийски са винаги отворени и може да се върне, когато реши, а освен това предупреди, че основният спонсор "Доверие" не е никак доволен от случващото се.

"Ръководството на "Доверие" ни покани, заедно със Стойчев, да "заровим томахавките". Радостин отказа, това може да бъде потвърдено от много хора. Аз съм готов да го сторим, ако съм го засегнал с нещо - ще си върна думите назад. Това при условие, че той се откаже от безумните си искания - няма как да ги нарека по друг начин. Ние не можем да си позволим да изгубим този спонсор, като за щастие засега той се съгласи да продължи да помага. Възможно е обаче средствата да бъдат по-малки".

Инж. Лазаров отказа да коментира оставката на своя вицепрезидент Ивайло Константинов, като заяви, че е разбрал за нея точно преди да дойде за своята изява пред медиите и не е готов за коментар.

След Лазаров, пред микрофоните застана един от членовете на УС на БФВ, който отговори точка по точка и на повечето обвинения, които преди ден Радостин Стойчев отправи към БФВ. В отговорите към редица от тях, Тодор Дапев директно нападна бившия селекционер.

"Първо обвинение - неефективно управление. Какво означава това? Ето ви пример за неефективно управление - щабът на Владимир Алекно в Русия е 9 човека, а този на Стойчев - 17. Вие сами сравнете резултатите на двата отбора."

"Относно състава на УС - 20 души е, защото искаме да има максимална прозрачност. Колкото до мандатността, нашият Устав е съставен спрямо този на FIVB, от тях няма подобно изискване."

"За Олимпиадата - причина за проблемите тогава стана липсата на лицензирана допинг лаборатория у нас. И въпреки проблемите с Пламен, ние успяхме да се класиране на място, на което отборът със Стойчев завърши на Европейско."

"Липсвала информация за приходите - кажете ми къде да я публикуваме, къде го правят Българския футболен съюз и другите федерации. Ще го направим веднага."

"Стойчев говори за неизпълнение на задължения по договора към него, относно изготвяне на стратегия за развитие на волейбола - кажете ми кой треньор в света определя стратегията на една държава за целия волейбол. Напомням ви, че през последните години юношеските национални гарнитури постигнаха едни от най-големите си успехи в историята."

"Обръщам се към Стойчев и всички фенове на волейбола - ние членовете на УС работим в името на волейбола безвъзмездно, за разлика от Стойчев. Той разгласи точки от своя договор, така че нека и аз кажа една - неговата заплата е 120 000 евро на сезон", коментира Дапев пропускайки да уточни, че това е заплатата на целия щаб, който Стойчев разпределя.

Никак безразличен към случващото не остана и Любомир Ганев, който доста развълнуван и видимо ядосан обясни, че в задълженията на Стойчев изобщо не влизат изискванията, които той понастоящем поставя.

"Радостин говори, сякаш преди него е нямало волейбол. Напротив, имало е, ето ме мен, аз съм продукт на този волейбол, има и достатъчно други примери. Волейболът в България не започна и не свършва с Радостин Стойчев. Имало е и ще има волейбол и след него."

"От него ние сме искали да бъде треньор. Назначили сме Радостин Стойчев за треньор на националния отбор по волейбол. Това е! Изпълнили сме му всички условия, що се отнася до щаб и спортно-технически неща."

"Пак повтарям, неговата работа е да бъде треньор, а не организатор на турнири и други неща. Той не може да създаде нищо. Ако иска - да направи клуб, да участва в първенството, да спечели титлата - ще му стисна ръката. Радо не е Месията на българския волейбол, той беше треньор на националния отбор", настоя Ганев.