Общото между Реймон Копа, Ришар Дютрюел и Людовик Жюли е, че са участвали в „Ел Класико". Тримата французи разказват свои спомени за участията си в мачовете Реал - Барса.

Реймон Копа (Реал Мадрид 1956-1959):"Да играеш срещу Барса няма нищо особено"

„Ако днес Барселона доминира в световния футбол, по мое време това бе Реал Мадрид. За нас всички мачове бяха важни. Няма значение дали играехме срещу Барса или друг отбор. Изгубил съм само една среща от Барселона от тригодишния ми престой в Реал. Виждате за каква доминация на „белия балет" говоря. Да играем срещу Барса не бе нищо особено. По-особеното е, че ние бяхме винаги по-добрите.

Беше забранено да губим от който и да е отбор. Даже един път когато загубихме от Атлетико (Мадрид) тогавашния клубен президент господин Сантиаго Бернабеу ни събра всички футболисти на другата сутрин. Каза ни в прав текст, че ако загубим още веднъж в някой от следващите мачове, всички ще бъдем освободени от отбора. Знаехме обаче, че няма да го направи. В предстоящия мач искам разбира се да победи Реал Мадрид, защото това е моят клуб. Ще бъде тежък мач, но Реал играе по-добре от предишния сезон. Самият факт, че е на първо място показва, че е така."

Ришар Дютрюел (Барселона 2000-2002): "Пазил съм в едно от най-напрегнатите дербита"

„Това е мач с високо напрежение. Участвал съм в двубои ПСЖ - Марсилия, но „Ел Класико" е много по-впечатляващо. Винаги преди „Ел Класико" съм се стремял да се изолирам напълно. Да избягвам медиите, за да не се влияя. Първото „Ел Класико", в което пазих за Барса беше едно от най-напрегнатите в историята между двата клуба, защото Фиго за първи път тогава игра за Реал, след като преди това беше в Барселона. Видях как летят мобилни телефони. А испанската публика не е агресивна, даже е спокойна. Но тогава, заради Фиго, феновете на Барса бяха полудели. Що се отнася до тази събота смятам, че ще бие Барса. Така ми подсказва сърцето. Ако трябва да гледам на предстоящия мач с разума, бих дал прогноза за реми. Смятам, че ще се получи много отворен мач."

Людовик Жюли (Барселона 2004-2007): "Мач повече от ШЛ"

„ Класико е мач, който остава за цял живот в паметта на всеки. Това е двубой, който има стойност над тези от Шампионската лига. Това е повече от финал на Шампионската лига. Усещанията в такъв мач са неповторими. Ще запомня първото си "Ел Класико". Бяхме изпаднали в стрес до самото започване на мача. Мислехме за този мач през цялата седмица. Медиите ни бомбардираха с всякакви изявления и анализи. Помня, че на този мач присъстваха 128 телевизии. Не си представяхме, че толкова хора по целия свят ще гледат този мач. Смятам, че Барса ще спечели в събота, но ще бъде много трудно защото Реал прави прекрасен сезон".