Световният номер 1 в тениса - Новак Джокович триумфира в тазгодишното издание на първия турнир от Големия шлем за 2015 - Australian Open!

На финала Ноле се справи със съпротивата на Анди Мъри, надигравайки го с 3-1 сета (7:6, 6:7, 6:3, 6:0).

Триумфът на Джокович означава, че той става първият в "Оупън ерата" с пет трофея от Australian Open и изостава само с една купа от шестте на Рой Емерсън. Победата срещу Мъри бетонира сърбина на трона в "Мелбърн Парк". Той има пет финала в изданието и е печелил всички тях - през 2008 г., 2011 г., 2012 г. и 2013 г., а сега и този през 2015-а. Сърбинът завоюва своята осма титла от Големия шлем, а статистиката му срещу Мъри е безмилостна - 16 победи от 24 срещи.

ВИДЕО с най-интересните моменти от мача вижте ТУК!

Началото за шотландеца бе добро, като първата, за много тенисисти значима от чисто суеверие точка, бе в негова полза, въпреки че Джокович сервираше. Последваха обаче няколко великолепни отигравания на Ноле, който с два изумително прецизни удара остави Анди с отворена уста, затваряйки гейма за 2 минути.

Още в ответното сервиране на Мъри пък Ноле опита да изнерви поддаващия се сравнително лесно на провокации британец, като в два поредни случая оспори съдийско решение, искайки намесата на "ястребовото око". Ситуацията беше 50 на 50, като в единия случай сърбинът усети грешката на рефера, но в другия сбърка. Така или иначе изнервянето на съперника, на един доста ранен етап от мача, бе налично.

Още в третия гейм Мъри получи 3 възможности за пробив, но Джокович успокои страстите на "Род Лейвър Арина" и достигна до равенство, а след това и взе сервис-гейма си. Нещо повече - при последвалото сервиране на Анди, Ноле поведе с 40:0, а след това и проби опонента си, повеждайки с 3-1 гейма.

При 4:2 в полза на Джокович първият сет изглеждаше решен, но напук на скандиранията на едната част от феновете, препълнили трибуните, Мъри стигна до пробив, връщайки с всичка сила интригата в мача. Нов пробив за Анди при 5:3 за Ноле прати срещата в малко очаквано русло, с оглед първоначалната голяма преднина на сръбския ас, намалявайки разликата между двамата на само един гейм.

Извън корта също не беше скучно - освен атрактивните запалянковци с боядисани във всевъзможни цветове лица и тела, половинката на Анди Мъри също не скучаеше. Ким Сиърс отговори по изключително оригинален начин на критиците си, отредили й задължително място и постоянно присъствие в жълтите хроники на различни медии от началото на надпреварата. За какво точно става дума четете ТУК!

Гейм на 0 за Мъри възстанови статуквото на корта - 5:5, преди Джокович да надделее трудно с 40:30 в 11-ия гейм, излизайки отново напред в резултата. Последва очаквана и убедителна изява на Анди в сервис-гейма му за 6:6, като феновете получиха драмата, която желаеха, още в първия сет - тайбрек. В него шотландецът демонстрира характер и преследваше всячески всяка топка, пратена в полето му от съперника, но припряността в действията му попречиха да се поздрави с така важното предимство в мача.

Джокович основно се стараеше да не сгреши в собствените си отигравания, като в известен смисъл бе по-пасивен от опонента си, но в крайна сметка тази му тактика сработи и въпреки двойната му грешка в средата на тайбрека, той стигна до мини пробив, а след това и до преднина от 1-0 сета.

Началото на втория сет се забави незначително, като обаче причината беше повече от сериозна - вероятна контузия на Ноле. Сърбинът вече бе получил съвет от медицинския щаб на тима си, като обаче новата поява на екипа на корта сериозно притесни феновете на тенисиста, желаещи неистово той да се добере до крайния успех.

В резултат на евентуалната травма на Джокович, той смени подхода си към отиграваните от Мъри топки, като не бързаше да излиза на мрежата, а дебнеше от засада - от задната част на половината си, пращайки топката по правата, а същевременно изнервяйки допълнително Анди, който настояваше играта да се пренесе на мрежата.

Мъри поведе с 2:0, но преднината му не само бе стопена от Джокович, но и в неговия сервис-гейм Ноле набързо му поведе с 30:0. След страхотен бекхенд по правата на Джокера, пробивът не само бе осъществен, но и бе записан на "0" - нещо, което буквално изкара Мъри от кожата му.

Играта отново бе забавена преди началото на гейм номер 8 от втория сет, при резултат 4:3 в полза на Джокович. Така и не стана ясно дали не е бил хвърлен предмет от публиката към корта, както и кой от двамата тенисисти е бил мишената. Налице беше нахлуването на няколко активистки, които искаха прием и повече права за бежанците в Австралия.

След подновяването на играта и двамата тенисисти изглеждаха доста напрегнати, в следствие на което и допуснаха малко очаквани неточности в играта си. Мъри поведе с 40:30, въпреки че Ноле сервираше, като Анди си припомни началото на сета, което бе изцло в негова полза. В крайна сметка той се добра до пробив и отново се върна в срещата - 4:4.

При 40:15 за Джоко в десетия гейм, двамата тенисисти буквално взривиха трибуните с уникално разиграване, продължило около половин минута, а и включващо всичко онова, което отрежда място на финала в надпреварата именно на тези двама състезатели. Последваха три поредни точки за Мъри и сетпойнт в негова полза, което направи и без това драматичния сблъсък още по-напрегнат. Джокович все пак взе инициативата в последвалите няколко разигравания и след четири поредни равенства успя да спечели подаването си за 5:5.

Въпреки предимството си в целия 11-и гейм, изключителните си ретури и стоп волета, Джокович така и не успя да излезе напред в резултата, позволявайки на опонента си да стори това. Последвалото подаване на Ноле бе спечелено без особени затруднения за него и зрителите станаха свидетели на нов тайбрек!

В тайбрека Мъри поведе с убедителното 4:1, а след това взе още едно разиграване на корта, довеждайки резултата до 5:2. Удар извън рамките на игрището на Джокович увеличи аванса на шотландеца, но малко по-късно той отново сгреши, позволявайки на Ноле да се добере до 6:3, а в последствие и до 6:4. Мъри обаче успя да компенсира неточностите в изявите си от по-рано, карайки сърбина да сгреши - 7:4 в тайбрека за Анди и 1-1 сета на "Род Лейвър Арина"!

Третият сет започна като почти точно копие на втория, като отново Мъри поведе с 2:0 гейма, преди Новак да се върне в мача и да изравни резултата, стигайки до 2:2 след пробив при подаването на съперника си в 4-ия гейм. С блестящ форхенд по правата Джокович доведе нещата до 30:0 в гейм номер 5, позволи изравняване до 30:30, но все пак стигна до успеха, повеждайки с 3:2. От 3:3 нататък обаче последва истинска наказателна акция на Джокера, който въпреки "травмата" си изведнъж затича по корта като прероден, връщайки невъзможни топки в половината (а на няколко пъти и в тялото) на Мъри. Така само за 38 минути третият сет беше история, Анди счупи поредната си ракета, а Ноле се наложи с 6:3.

Отново доста скоростно - в рамките на едва 15 минути - Джокович бе единствен господар на корта, повеждайки с чистото 3:0 на Мъри, като по всичко личеше, че Новак дава солидна заявка за спечелването на мача, предвид предстоящото си сервиране. Мъри така и не успяваше да се "върне" в двубоя, като видимо бе крайно изтощен и дори на моменти сякаш отегчен от случващото се.

Това доведе до неминуема разлика в цифровото изражение на таблото, като Джоко поведе с категоричното 4:0, а само минути по-късно попадна в повече от респектираща компания в историята на тениса, стигайки до 5-ия си триумф в Откритото първенство на Австралия!

Залогът и за двамата в този сблъсък бе голям и щеше да осигури на всеки от двамата място в историята на тениса. Триумфът на Джокович означава, че той става първият в "Оупън ерата" с пет трофея от Australian Open и изостава само с една купа от шестте на Рой Емерсън. Легендарният австралиец обаче е постигнал това преди 1968 г. (началото на "Оупън ерата").

Победата срещу Мъри бетонира сърбина на трона в "Мелбърн Парк". Той има пет финала в изданието и е печелил всички тях - през 2008 г., 2011 г., 2012 г. и 2013 г., а сега и този през 2015-а. Сърбинът завоюва своята осма титла от Големия шлем, а статистиката му срещу Мъри е безмилостна - 16 победи от 24 срещи.

Така Джокович продължи успешната си серия срещу шотландския си съперник на Australian Open. Двамата са мерили сили вече 4 пъти и във всички случаи световният номер 1 е излизал победител -  финалите през 2011 г. и 2013 г., както и 1/2-финала през 2012 г., а и в днешния мач. Във финални сблъсъци в надпревари от Големия шлем Анди и Новак са спорили общо 5 пъти и с успеха си днес Ноле наклони взните в своя полза 3-2.

Анди можеше да сложи край на още една голяма пауза в британския мъжки тенис и щеше стане първият след Фред Пери през 1934 г., който триумфира в Австралия. Мъри вече имаше опит в това, след като прекрати 76-годишното чакане на британците да имат свой шампион в надпревара от Големия шлем. Това се случи при победата на Мъри на Откритото първенство на САЩ през 2012 година.

През следващия сезон шотландецът триумфира и на "Уимбълдън" и прекъсна 77-годишното чакане на феновете във Великобритания за техен шампион в "Ол Ингланд Клъб".

Любопитното е, че и при двата си единствени засега трофеи в надпревари от "Голямата черворка" Мъри бе побеждавал на финалите именно Джокович. Е, днес това не се случи, като цялата слава бе за тазгодишния господар на Мелбърн - Новак Джокович.

МНЕНИЯТА НА ФИНАЛИСТИТЕ:

Какво каза Джокович - ТУК!
Коментарът на Мъри - ТУК!