С достигането си до финала на турнира в Синсинати, Съединените щати, Ана Иванович се изкачи не само в световната ранглиста, където е №9, но и в класацията Race to Sofia, определяща участничките в Турнира на шампионките, който ще се проведе в столичната зала „Арена Армеец” , а началото му е точно след 70 дни - на 28 октомври.

Сръбската тенисистка е вече на четвъртото място, като измести от него Каролине Вожняцки. Както е известно бившата номер едно в света Ана е единствената двукратна победителка в Турнира, като спечели титлите през 2010 и 2011 година.

Миналата година в София Иванович остана на сет от финала в София. В полуфиналния двубой белградчанката взе първия сет на бъдещата шампионка Симона Халеп, но в крайна сметка трябваше да отстъпи на румънката след 6:2, 1:6, 3:6. Ана намери място в Race to Sofia с победите си в турнирите от категория „интернешънъл” в Оукланд и Монтерей.

Място в челната десетка Race to Sofia зае от понеделник и носителката на две титли от Големия шлем Светлана Кузнецова. Рускинята взе титлата във Вашингтон в началото на август, а от тази седмица е №21 в световната ранглиста. България ще бъде домакин за трета поредна година на Турнира на шампионките – заключителното състезание от календара на Женската тенис асоциация.

София ще е световна столица на тениса от 28 октомври до 2 ноември. До момента 21 тенисистки от 16 страни са спечелили състезания от категория „интернешънъл” през 2014 година. Сред тях са и имена като Симона Халеп, Ли На, Йожени Бушар, Доминика Цибулкова, Карла Суарес Наваро, Андреа Петкович, Екатерина Макарова, Ализе Корне, Гарбине Мугуруса и Куруми Нара.

Шестте с най-високо класиране в ранглистата, които не са добили право за участие в WTA Finals в Сингапур, ще пристигнат в България. Има и две резерви, а организаторите от БФТ имат право да дадат две „уайлд кард”. Едната получи отново Цветана Пиронкова. Другата тенисистка, която ще получи покана, ще стане известна през септември.