След като отпадна още на старта в Индиън Уелс, Стан Вавринка приключи рано-рано участието си и на втория турнир от сериите "Мастърс" за сезона, отстъпвайки с 6:7(4), 6:7(5) на поставения под №28 Адриан Манарино в двубой от трети кръг.

За 26-годишния французин това бе първа победа над представител на Топ 10, след като до този момент бе загубил всеки един от предишните си 12 мача срещу челната десетка.

В днешния двубой швейцарецът отново бе далеч от най-добрия си тенис и допусна цели 46 непредизвикани грешки срещу едва 19 уинъра, а показателите на французина бяха почти идентични - 21 печеливши удара и 45 неточности. Той обаче бе по-стабилният тенисист във важните моменти и напълно заслужено си осигури място на осминафиналите, а там ще срещне Доминик Тийм, който се наложи с 6-4 6-3 над Джак Сок.

Манарино откри днешната среща по възможно най-добрия начин, печелейки още първото подаване на световния №8, а след това не само задържаше предимството си, но в петия гейм имаше нови два шанса за пробив. Този път обаче Вавринка съумя да се измъкне, а малко по-късно дори реализира рибрейк в последния възможен момент и изравни за 5-5.

След две стабилни подавания се стигна до решителен тайбрек, в който първите три разигравания отидоха в актива на французина, след което Стан навакса изоставането си, но с нови три поредни точки Манарино вече водеше с 6-3. Силите на Стан стигнаха за отразяването на само единия от сетболите и след малко над час игра световният №32 вече водеше със сет аванс.

На старта на втората част ролите се разменика, като този път Вавринка се добра до ранен пробив и преднина от 2-0, която обаче набързо бе заличена от французина. При 2-2 последва маратонски гейм, в който Стан отново притисна съперника си от ретур, а усилията му бяха възнаградени при третия брейкбол, който бе реализиран с двойна грешка на Манарино.

И когато изглеждаше, че швейцарецът е напипал ритъма си и ще успее да вкара двубоя в решителен трети сет, той загуби подаването си на нула при 5-4 и допусна да се стигне до нов тайбрек. Няколко неточности от ракетата на Вавринка в комбинация със стабилна игра за съперника му доведоха до два минипробива за французина, който при 6-2 вече имаше четири поредни мачпойнта. Стан успя да отрази три от тях, но Манарино не сгреши при последната си възможност и се поздрави с най-голямата победа в кариерата си.