Реал (Мадрид) приема тази вечер големия си съперник Барселона в очакваното с огромен интерес трето „Ел Класико" за месеца. За разлика от предишните два случаи, в които победител не бе излъчен (1:1 за първенство и 0:0 за Купата на Краля), сега двубоят е за Шампионската лига, което покачва допълнително напрежението.

Красноречиво за това говори и фактът, че дори сдържаният Хосеп Гуардиола не успя да запази самообладание и изригна на снощната си пресконференция, казвайки няколко откровени псувни. Няма как да е друго, след като залогът от следващите два сблъсъка между Барса и Реал ще определят единия финалист в най-силния клубен турнир в света.

Като цяло двата отбора нямат сериозни кадрови проблеми преди днешния мач. В лагера на домакините аут са Сами Кедира, Фернандо Гаго и Педро Леон. За каталунците пък няма да играят Ерик Абидал, Боан Къркич и Адриано. Под въпрос до последно ще бъде Андрес Иниеста. Полузащитникът е измъчван от травма в прасеца на десния крак, но все пак се очаква да бъде вдигнат за важния сблъсък.

Наставникът на Реал Жозе Моуриньо ще трябва да намери правилната рецепта и да успокои своите преди мача,, тъй като някои от най-добрите му играчи „висят" с картони и при предупреждение тази вечер ще пропуснат реванша на „Камп Ноу". При това става въпрос не за кого да е, а за Кристиано Роналдо, Анхел Ди Мария, Серхио Рамос и Раул Албиол. Коренно различно е положението в Барса, където всички са „изчистени" от евентуално наказание.

Какво казва статистиката преди мача:

- Реал (Мадрид) и Барселона са се срещали само веднъж в Шампионската лига. Това се случва преди 9 години, отново на фаза полуфинал. Тогава Реал печели първия мач на „Камп Ноу" с 2:0, а след 1:1 на реванша се класира за последния мач.

- Кралския клуб определено се представя впечатляващо в Европа под ръководството на Моуриньо. От началото на сезона Реал е спечелил всичките си домакински срещи в Шампионската лига, при това без да допуснат гол. Нещо повече, Реал е единственият отбор, който е откривал резултата във всичките си 10 мача в Европа този сезон.

- Гостуванията далеч не са най-силната черта на Барселона. От 2009-та година насам каталунците са спечелили само 3 от 14-те си двубоя далеч от дома.

- Реал и Барса имат най-резултатните нападение в Шампионска лига - с по 24 гола.

Звездите: Кристиано Роналдо срещу Лионел Меси

Безспорно, когато говорим за Реал и Барса няма как да подминем дуела между Роналдо и Меси. Двамата не спират да си оспорват приза най-добър футболист в света и не случайно държат последните 3 отличия за Златната топка. От началото на сезона сякаш леко предимство има Меси. Аржентинецът вече има 50 гола във всички турнири, 9 от които са реализирани в Шампионската лига. Освен това нисичкият аржентинец има и 3 асистенции на сметката си. Роналдо пък може да се похвали с 6 точни попадения и 2 голови паса. Ето още малко любопитни цифри за двамата:

Кристиано Роналдо:
Мачове в ШЛ: 10
Голове: 6
Асистенции: 2
Минути: 841
Удари към вратата: 49
Точни удари: 22
Неточни удари: 27
Нарушения срещу него: 20
Засади: 2
Мачове за сезона: 48
Голове за сезона: 42

Лионел Меси:
Мачове в ШЛ: 10
Голове: 9
Асистенции: 3
Минути: 777
Удари към вратата: 31
Точни удари: 26
Неточни удари: 5
Нарушения срещу него: 17
Засади: 10
Мачове за сезона: 49
Голове за сезона: 50

Като цяло за Реал и Барселона може да се говори много. Двата отбора, макар и близки по успехи, са коренно различни по футболна философия. Реал, особено под ръководството на Моуриньо, изповядва далеч по-прагматичен футбол. Важното е да се отбележи прагматичен, че затворен или защитен. В Барса пък Гуардиола вече трета година поред залага на многобройни подавания в центъра на терена и владеенето на топката.

В последния мач между двата отбора - финалът за Купата на Краля, съперниците показаха нагледно колко са равностойни. Реал доминираше през първото полувреме, Барса през второто. В продълженията пък гениално изпълнение на Роналдо с глава донесе трофея в Мадрид.

Вероятни състави на двата отбора:

Реал (Мадрид), 4-2-3-1: Касияс, Арбелоа, Рамос, Албиол, Марсело, Алонсо, Пепе, Ди Мария, Йозил, Роналдо, Адебайор

Барселона, 4-3-3: Валдес, Алвеш, Пуйол, Пике, Максуел, Шави, Бускетс, Иниеста, Меси, Вия, Педро

Главен съдия: Волфганг Щарк (Германия)

Начало: 21:45 часа, пряко по btv action

Стадион: „Сантяго Бернабеу", Мадрид.