Станимир Стоилов обяви състава на националния отбор за двете европейски квалификации срещу Беларус на 2 и 6 юни.

Пламен МарковБившият наставник на ЦСКА и националния тим Пламен Марков (вляво) помага на Мъри, като разузнава отбора на Беларус. "Пламен не влиза в треньорския ми щаб, но просто като всеки нормален българин е готов да се отзове в такъв момент - заяви Стоилов. - Той следи от близо състава на Беларус и гледа срещата му срещу Румъния. Освен това е гледал на запис всичките им срещи в квалификациите".

За предстоящите евроквалификации от отбора на ЦСКА единствено защитникът Александър Тунчев е повикан. Прави впечатление, че Валери Домовчийски е върнат в първия състав. Преди време нападателят на Левски беше викан за контролни срещи на националния. Много е вероятно той да бъде в "А" тима само за срещата в Минск на 2 юни, а след това да се присъедини към младежкия тим, който на 5 юни стартира евроквалификации срещу Черна гора.

Освен обявения състав Стоилов съобщи, че има и двама резервни футболисти, които могат да бъдат повикани при нужда. Това са Илиян Стоянов (ДЖЕФ) и Георги Пеев (Амкар). "В събота окончателно ще стане ясно, дали ще мога да използвам Илиян Стоянов, който още не е възстановен напълно. Пеев пък ще попадне в групата, ако някой от списъка получи контузия", сподели Мъри.

Стоилов обяви, че в списъка му от ЦСКА е бил и Йордан Тодоров, но се бил контузил и отпаднал.

„Извиках Захари Сираков, след като изгледах мачовете на неговия Амкар срещу Зенит и ЦСКА, където се представи много добре и съм сигурен, че може да помогне. За резервите ще кажа, че Илиян не е възстановен и в събота ще стане ясно дали ще може да играе. Пеев ще бъде повикан само при контузия на някой от състава. За вратарския пост мисля, че няма да има проблем. Уверен съм, че Георги Петков ще бъде възстановен. Той започва днес занимания. Домовчийски впечатли с игрите си напоследък и нямаше как да не го повикам. Не е сигурно обаче, че ще играе при мъжете, защото има вероятност да помага на младежкия национален отбор в квалификацията срещу Черна гора на 5 юни", допълни Станимир Стоилов.

Димитър Пенев обясни, че от ЦСКА нямат никакво основание да са обидени, че имат само един национал, а Левски цели осем. „Мъри отдавна каза, че ще вика в националния отбор тези, които са в най-добра форма. Така че в ЦСКА не може да има сърдити", заяви треньор №1 на България за ХХ век.

Отборът се събира на лагер на 28 май в резиденция "Бояна".

Съставът на България
Вратари: Димитър Иванков (Кайзери) и Георги Петков (Левски)
Защитници: Радостин Кишишев (Чарлтън), Петър Занев (Литеккс), Станислав Ангелов (Левски), Захари Сираков (Амкар), Елин Топузаков, Игор Томашич и Лусио Вагнер(Левски) и Александър Тунчев (ЦСКА)
Полузащитници и нападатели: Чавдар Янков (Хановер), Стилян Петров (Астън Вила), Димитър Телкийски, Христо Йовов и Валери Домовчийски (Левски), Димитър Бербатов (Тотнъм), Мартин Петров (Атлетико М), Владимир Манчев (Валядолид) и Цветан Генков (Локомотив Сф).