Григор Димитров пропусна чудесна възможност да спечели пета титла в своята кариера. След 15 месеца „суша", първата ни ракета отново се добра до финал в турнир на ATP, но за съжаление трябваше да види как мечтаният трофей в Сидни отива в ръцете на сръбския тенисист Виктор Троицки.

Балканската битка продължи повече от два часа, като Гришо капитулира след 1:2 сета -  6:2, 1:6, 6:7 (7). Хасковлията започна двубоя по фантастичен начин, но срив във втората част явно се оказа решаващ и за пълния обрат сътворен от 22-рия в световната ранглиста.

Шампионът на турнира бе решен след драматичен тайбрек, който завърши (7:9) в полза на сърбина. Григор имаше уникалната възможност да спечели мача, имайки мачбол  при 7:6 точки и сервис на опонента му, но така и не демонстрира нужното за този момент хладнокръвие.

Така Троицки грабна 250 точки за световната ранглиста и парична награда в размер на 72 000 долара. По пътия си към титлата, миналогодишният шампион успя да се справи с Томи Робредо, Никола Маю и Теймурас Габашвили.

За Гришо остава надеждата, че ще се представи още по-добре на предстоящия турнир от големия шлем Australian Open. Той стартира участието си този понеделник, като негов опонент в първия кръг е италианецът Паоло Лоренци.

Двубоят стартира повече от перфектно за Гришо, който още в първия гейм успя да пробие своя опонент. След няколко мощни атаки българинът си осигури два последователни брейк-пойнта. Първият бе спасен от сърбина, но след това нищо не го спаси от инкасирането на пробив. Минути по-късно, Гришо затвърди своето предимство, печелейки и подаването си. Димитров направи решителна крачка към спечелването на сета в седмия гейм. След няколко отлични точки българинът поведе с 40:30 и получи шанс за втори брейк. В ключовия момент Гришо демонстрира изключителна игра в защита и в крайна сметка принуди Троицки да сгреши. Победата в този сет бе факт, след като първата ни ракета спечели своето подаване за крайното 6:2.

Вторият сет се превърна в истинско фиаско за българина. Григор рязко намали процента на печелившите си удари и Троицки се възползва от това с пробив във втория гейм. Гришо демонстрира  характер и успя да сътвори рибрейк. Приятните моменти от неговото представяне обаче бързо бяха забравени с няколко фрапантни негови грешки от  форхенд. Това позволи на сръбския му опонент да се добере до решителен втори брейк за 1:3. От тук до края на сета Димитров правеше грешка след грешка и след трети допуснат пробив „подписа" присъдата си в тази втора част 1:6.

Третият сет започна с нотка позитивизъм. Световният номер 28 спря серията от последователни гейма на Троицки и съумя да спечели своето подаване. В петия гейм българският представител бе изправен пред угрозата да допусне пробив. Хасковлията изоставаше с 15:40, а след това му се наложи да отрази и още един брейк-пойнт. След много драма, Григор успя да съхрани подаването си.

Нещата за Гришо изглеждаха безнадеждно, когато сърбинът все пак успя да се добере до така важния пробив. Той поведе с 40:15, след което дочака грешка на Димитров от бекхенд и прави ключов пробив. Драмата обаче тепърва започваше. Григор върна пробива още в следващия гейм. Българинът поведе с 40:15, но Троицки спаси първата точка за пробив с ас. При втората Димитров направи отлична атака и с бекхенд по правата върна пробива! След това публиката в Сидни видя по едно спечелено подаване и от двамата тенисисти, което значеше едно- шампионът на турнира ще бъде решен след тайбрек.

Подобно на цялата среща досега, тайбрекът също бе изпълнен с много емоция. Григор имаше мачбол при 7:6 точки и сервис на опонента му, но така и не се възползва от перфектната възможност. Впоследствие Троицки демонстрира характер и заслужено триумфира с трофея в Сидни.