Третият в света Анди Мъри беше пред сензационно отпадане още във втория кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис. Французинът Адриан Манарино поведе с 2:0 сета. Тогава шотландецът трябваше да включи в употреба целия си арсенал и до края на мача даде само 5 гейма. В крайна сметка той успя да се наложи с 5:7, 4:6, 6:1, 6:3, 6:1. По подобен сценарий се разви и вчерашният двубой на Григор Димитров срещу Михаил Кукушкин, но за разлика от Мъри, Гришо не успя да направи пълен обрат от 0:2 и се предаде в петия сет.

Мъри беше колеблив още в първия си сервис-гейм. Той позволи на съперника си да стигне до точка за пробив и французинът я реализира. Авансът на Манарино се задържа съвсем за кратко и и в четвъртия гейм резултатът бе изравнен. В заключителната част на сета нервите изиграха лоша шега на Мъри, който със серия от непредизвикани грешки подари нов пробив на Манарино при 5:5. Последва драматичен гейм, в който 35-ият в световната ранглиста французин навакса изоставане от 0:40, за да затвори сета в своя полза.

Очакванията, че Мъри бързо ще вземе нещата в свои ръце, не се оправдаха. Той играеше разконцентрирано и продължи да бърка в ситуации, в които рядко му се случва. При 4:4 британецът пак беше пробит, а Манарино не трепна пред възможността да поведе с 2:0 сета и опря до стената шампиона от 2012 година.

Мъри обаче демонстрира характер и постави началото на обрата с ранен пробив в третата част. Той започна да намира верния ритъм и за малко повече от половин час спечели сета с 6:1. Шотландецът все по-често притискаше Манарино в неговите сервис-геймове, а ударите на французина вече не бяха толкова прецизни. Мъри спечели сета с 6:3 и бе въпрос на време да довърши започнатото. Мощният му начален удар се оказа оръжието, което пречупи съпротивата на Манарино и след близо 3 часа и половина игра мачът приключи с победа на шотландеца.

В третия кръг Мъри ще срещне Томаш Белучи, който елиминира в три сета японеца Йошихито Нишиока - 6:0, 6:3, 6:4.

Носителят на рекордните 17 титли от Големия шлем Роджър Федерер изнесе нова лекция на кортовета на US Open. Швейцарският маестро преодоля с лекота Стив Дарси от Белгия с 6:1, 6:2, 6:1 и вече чака Филип Колшрайбер, който отстрани също в три сета чеха Лукаш Росол.

Поставеният под №2 в схемата Федерер се нуждаеше само от 88 минути, за да стигне до победата. В първия кръг 34-годишният швейцарец даде пет гейма на Леонардо Майер, а днес беше още по-безкомпромисен срещу 66-ия в световната ранглиста Дарси.

"Наслаждавам се на играта си, което е чудесно. Надявам се да продължа да го правя още доста време", каза след двубоя Федерер, който се стреми да завоюва първи трофей от Големия шлем след Уимбълдън през 2012 година.